Földrajzi környezet Településtörténet Hagyományok Intézmény-rendszer Látnivalók Források Hírek  

 

Balatonalmádi

 

       Területe 49,88 km², melynek háromnegyedét a Balaton vízfelülete foglalja el. A Balaton part átlag 1,5 km-es parti sávja a Dunántúli-dombság nagytáj Balaton-medence középtáj, balatoni-Riviéra kistájába tartozik. A közigazgatási határ többi része a Dunántúli-középhegység nagytáj, Bakonyvidék középtáj, Balaton-felvidék kistájcsoport, Balaton-felvidék és kismedencéi kistájába tartozik.

       Határának észak-déli kiterjedése 13,5, a kelet-nyugati 8,9 km. A város a tópartról felkúszik a környező hegyek lejtőire 105 méterről egészen 200 m-ig. Határának legmagasabb pontja a Megye-hegy csúcsa, 287 m. Legalacsonyabb pontja – tóparti település lévén – 104 m. Környező települések: Litér, Balatonfűzfő, Balatonkenese, Alsóörs, Felsőörs, Szentkirályszabadja. A Balaton túlpartján Balatonvilágos és Siófok településekkel határos.

       Földtani felépítésében három geológiai idő kőzetei jelennek meg. Szárazföldi közigazgatási határának déli felét a földtörténeti óidő perm időszakának vörös homokköve uralja, mely Káptalanfüred környékén eléri a Balaton parti zónáját. Területén kis foltokban előbukkannak korábbi időszakok (ordovícium-szilur) átalakult kőzetei is. Északi részének keleti felét pannon homok, aleurit és agyag építi fel, míg nyugati felében a földtörténeti középidő triász időszakának mésztartalmú, üledékes kőzetei találhatók meg.

       Éghajlata mérsékelten meleg, mérsékelten száraz. Évi átlagos középhőmérséklete 10 ºC, a csapadék éves mennyisége 600 mm.

       A határában található három eróziós völgy közül kettő időszakos vízfolyással bír, de a Vörösberényi-séd alsó szakaszán gyakran kiszárad. Közigazgatási területén a Balatonon kívül egy kicsiny tavacska, a Köcsi-tó található, melynek lefolyástalan mélyedését csapadékvíz táplálja.

       Területén két klímazonális erdőtípus találkozott: a Mezőföld felől a Balaton parti sávjában behatoló tatárjuharos lösztölgyes és a szigetszerűen előforduló cseres-kocsánytalan tölgyes. A tatárjuharos lösztölgyesek ma már nyomokban sem lelhetők fel, míg a cseres-tölgyesek elsősorban a permi vörös homokkő hegyeken élnek.

       A település a Balaton északi partján futó 71-es út mentén fekszik. Jó közúti összeköttetése van az M7-es autópályával és a megyeszékhely Veszprémmel. Vasútállomása az északi Balaton-part vasútvonala mentén található.

 

 

   © 2009-2012 schwaben.hu