Földrajzi környezet Településtörténet Hagyományok Intézmény-rendszer Látnivalók Források Hírek  

 

Balatoncsicsó

 

       Területe 13,20 km². A település Zánkától északi irányba húzódó Nivegy-völgy északi részén foglal helyet. Határa két – egymástól térbelileg elkülönült – részre oszlik. A belterületet is tartalmazó hányadát környező települések a következők: Vigántpetend, Szentjakabfa, Szentantalfa, Monoszló, Balatonhenye. A belterülettől délkeletre található a külterület másik része, melyet a következő falvak határai vesznek körül: Szentjakabfa, Óbudavár, Mencshely, Dörgicse, Szentantalfa. A térben elkülönült külterület léte történelmi okokra vezethető vissza: egykori, napjainkra elpusztult települések határát csatolták Balatoncsicsóhoz. Mindkét területrész a Balaton-felvidék kistájcsoport Balaton-felvidék és kismedencéi kistájba tartozik, de a különálló egység legdélibb csücske már belenyúlik a Balatoni-riviéra kistájba, mely a Dunántúli-dombság nagytáj Balaton-medence középtájának egy kistája.

       A belterületet is magába foglaló rész észak-déli kiterjedése 4,4, a kelet-nyugati 3,9 km. A különállórész adatai: észak-dél: 3,9 km, kelet-nyugat 2 km. Belterületi centruma 223 m tengerszint feletti magasságban fekszik, legmagasabb pontja 346 m, míg a legalacsonyabb a különálló határrész déli felén 178 m.

       Geológiai felépítése változatos, a felszín nagy részét negyedidőszaki lösz és a hegyekből lepusztult lejtőtörmelék borítja. Északon pannon édesvízi mészkő nagy foltja található. A belterület felett tengeri üledék: mésztartalmú triász kőzetek találhatók. A délnyugat-északkeleti irányban rendezett triász kőzeteket egy ponton pannon vulkáni kürtő törte át, mely bazalttal kitöltött kis kúp formájában maradt fenn. Az elkülönült határrész a Balázs tető északi előterét és a Szent Balázs-hegy délnyugati lejtőjét foglalja magába. A lejtőtörmelék alól triász üledékek bukkannak elő, melyet egy helyen ugyancsak pannon korú vulkáni kürtő tört át, lávája a kürtő üregét kitöltve maradt fenn.

       Éghajlata mérsékelten hűvös – mérsékelten száraz. Éves átlagos középhőmérséklete 9,5 – 9,7 ºC, az éves csapadék mennyisége 600-620 mm.

       Felszíni vízfolyásokban szegény terület. Határában ered a Cserkúti-patak egy ága, mely a Balatonba ömlik.

       Eredeti növényzete cseres tölgyes volt. A kiirtott erdők helyén ma elsősorban szőlőt termesztenek, szántóföldi gazdálkodást folytatnak. Északon és a Szent Balázs-hegy vonulatában szép erdőket találunk.

       Határa Balaton-felvidéki Nemzeti Park része.

       A település a Nagyvázsony – Zánka közötti útról közelíthető meg. A legközelebbi vasútállomás Zánka-Köveskál (7,5 km).

 

   © 2009-2012 schwaben.hu