Földrajzi környezet Településtörténet Hagyományok Intézmény-rendszer Látnivalók Források Hírek  

 

Bánd

 

       Területe 9,82 km². Környező települések: Márkó, Veszprém, Nemesvámos, Szentgál, Herend. Közigazgatási határa a Bakonyvidék középtáj két kistájcsoportjának három kistája területére esik. Az Északi Bakony kistájcsoporthoz tartozó Veszprém–Devecseri árok kistájba tartozik a belterület környéki művelt terület. A Déli-Bakony kistájcsoportba tartozó Kab-hegy–Agártető-csoporba soroljuk a déli erdős vidék nagy részét, míg a határ legdélibb felszíne már az ugyanezen kistájcsoportba tartozó Veszprém–Nagyvázsonyi-medence kistájba tartozik.

       Határának észak-déli kiterjedése 5,3, a kelet-nyugati 5,7 km. Legmagasabb pontja a Malom-hegy 412 m, tőle alig 300 m-re északra, a tövében futó Veszprémi-séd mentén találjuk legalacsonyabbat 260 m-rel a tengerszint felett. Belterületének központja 290 m magasságban fekszik, a település fölé emelkedő Essegvár egy 318 m-es magaslaton áll.

       Felszíni borításában a vízfolyásokat kísérő jelenkori üledékek, negyedidőszaki lösz és a földtörténeti középidő triász időszakának mésztartalmú tengeri üledékei vesznek részt. Főleg lösz borítja a Veszprémi-sédtől északra fekvő határrészt, ez a közigazgatási terület déli részén – az erdős területen – is megjelenik. Triász kőzetek alkotják a séd jobb partján kiemelkedő, a patakot kísérő hegyek vonulatát. A lösz alatt többnyire az általa lefedett triász kőzeteket találjuk, a belterülettől északra eső határrészen viszont miocén törmelékes összlet van.

       Éghajlata mérsékelten hűvös – mérsékelten nedves, éves középhőmérséklete 9 ºC, az éves csapadék mennyisége 700 mm.

       A Herend határában eredő Veszprémi-séd Bánd területén éri el a Veszprém–Devecseri-árok alját, s fordul keletre, Veszprém irányába.

       Őshonos növényzete illír jellegű molyhos tölgyes volt, de délnyugat felé területe eléri a bükkös szubmontán bükkösök zónáját is.

       A községből jól megközelíthető a szentgáli határba eső Miklós-Pál-hegy, amely Európa egyik jelentős tiszafás területe, országos jelentőségű természetvédelmi terület.

       A település a 8-as főúton közelíthető meg. A legközelebbi vasútállomás Herend (3 km).

 

   © 2009-2012 schwaben.hu