Földrajzi környezet Településtörténet Hagyományok Intézmény-rendszer Látnivalók Források Hírek  

Barnag - Földrajzi környezet 


Barnag/Barnig


      A 12,01 km2 kiterjedésű községhatár két kistáj területén helyezkedik el. Északi harmada a Veszprém–Nagyvázsonyi-medence, míg déli része a belterülettel együtt Balaton-felvidék és kismedencéi kistájba sorolandó. Előbbi a Déli-Bakony, utóbbi a Balaton-felvidék kistájcsoportba tartozik. Határa Nagyvázsony, Tótvázsony, Pécsely, Mencshely (négyeshatár), Vöröskő területével érintkezik. Észak-déli kiterjedése 5,72 , a kelet-nyugati 4,50 km. A határ legalacsonyabb pontja a Vázsonyi-séd egyik ágának mentén 244 m, legmagasabb pontja K-en a Róka-hegy környékén 380 m. Belterületének átlagos tengerszint feletti magassága 290 m. 

      Határának geológiai felépítése változatos. A belterületen és közvetlen környezetében lösz, édesvízi mészkő települt a vízfolyásokat folyóvízi hordalék kíséri. Északra nagyobb foltban mocsári, agyagos tőzeg található. Távolabb északra és délre egyaránt a földtörténeti középidő triász időszakának tengeri üledékei (mészkő, dolomit) mozaikolnak.

      Éghajlata mérsékelten hűvös, mérsékelten száraz. Az éves középhőmérséklet 9,5-9,7 ºC, a csapadék éves mennyisége 600-650 mm.

      Vizeit a Vázsonyi-séd Felsőcsepelypuszta közelében eredő keleti ága gyűjti össze, mely Nagyvázsony határában egyesül az északi ággal.

          Eredeti növényzete illír jellegű molyhos tölgyes karszterdő. A határ keleti és déli szegélyét ma is erdő borítja, a lösszel borított területeken szántóföldi és rétgazdálkodást folytatnak. 

       A Veszprém – Tapolca közötti útról Tótvázsonynál vagy Nagyvázsonynál letérve közelíthető meg. A Tótvázsony – Barnag – Vöröstó – Nagyvázsony közötti mellékút a tapolcai úttal párhuzamosan fut. Legközelebbi vasútállomások: Balatonfüred 15 km, Veszprém 22 km.
 
   © 2009-2012 schwaben.hu