Földrajzi környezet Településtörténet Hagyományok Intézmény-rendszer Látnivalók Források Hírek  

Hidegkút       Területe 13,58 km². Környező települések: Tótvázsony, Nemesvámos, Veszprémfajsz, Balatonfüred, Balatonszőlős. Határának északnyugati fele a Déli-Bakony kistájcsoport Veszprém–Nagyvázsonyi-medence kistájba, míg délkeleti fele a Balaton-felvidék kistájcsoport Balaton-felvidék és kismedencéi kistájba tartozik. 

       Külterületének kiterjedése észak-déli irányban 4,6, kelet-nyugati irányban 5,3 km. Belterülete a Veszprém–Nagyvázsonyi-medencéből délnek induló Evetes-völgy két oldalán helyezkedik el. Központja 320 m, temploma 347 m tengerszint feletti magasságban fekszik. Legmagasabb pontja a községtől északkeletre fekvő Nagy-Som-hegy 440m, a legalacsonyabb a Hidegkúti-séd határból történő kilépésénél 281 m. 

      Felszínének egy részét a középidő triász időszakának üledékes, meszes kőzetei borítják. Egy helyen előbukkan a földtörténeti óidő perm időszakának vörös homokköve is, így e hely joggal viseli a Vörös-földek földrajzi nevet. Mezőgazdaságilag jól hasznosítható negyedidőszaki löszt találunk a Fő utca sávjában, a Koloska-völgy felső szakaszán és az Evetes völgy – Hajagos-völgy között, az Öreg szőlők nevű helyen.


         Éghajlata mérsékelten hűvös, mérsékelten száraz. Az éves középhőmérséklet 9,5 ºC, az éves csapadékmennyiség 650 mm. 

        Vizeit a Hajagos-patak és a Hidegkúti-séd vezeti dél felé, a Balaton irányába.

         A természetes növényzet az illír jellegű molyhos tölgyes karszterdő volt. Kivétel a Recsek-hegy csúcsi régiója, ahol cseres tölgyesek alkották a természetes erdőket. A települést két oldalról ma is tölgyesek övezik.

        Zsákfalu, melyet a Veszprém-Nagyvázsony útról lehet megközelíteni. A legközelebbi vasútállomás Veszprém (13 km).

 

   © 2009-2012 schwaben.hu