Földrajzi környzet Településtörténet Hagyományok Intézmény-rendszer Látnivalók Források Hírek  

 

Béb

 

       Területe 7,04 km2.Környező települések: Nagygyimót, Csót, Ugod, Homokbödöge. Északnyugati fele a Marcal-medence középtáj, Pápa–Devecseri-sík kistájához, míg délkeleti része a Bakonyvidék középtáj Bakonyalja kistájcsoport Pápai-Bakonyalja kistájához tartozik.

       A községhatár észak-déli kiterjedése 3,4, míg a kelet-nyugati 4,3 km. Az egyutcás, kelet-nyugati kiterjedésű település (belterület) már a Kisalföldön található. Központja 173 m tengerszint feletti magasságban fekszik, a határ legmagasabb pontja 190 m, míg a legalacsonyabb a Gerence-patak mentén 164 m.

       A természetes vízfolyásokat kísérő fiatal (jelenkori) üledékek kivételével felszínét negyedidőszaki kavics és homok borítja, a rajta képződött talajokon szántóföldi gazdálkodást folytatnak. A felszínen lévő üledékek alatt a határ nyugati részén pliocén agyag, keleti felében triász mészkő található.

       Éghajlata mérsékelten hűvös – mérsékelten száraz típusú, éves középhőmérséklete 9,5-10 ºC, az éves csapadék mennyisége 600-650 mm.

       Határának legjelentősebb vízfolyása a Bakony hegyei között eredő Gerence-patak, mely a Marcalba ömlik, s a községhatár északi határvonalát képezi.

       Természetes növényzete cseres tölgyes volt, melyet a szántóföldi gazdálkodás szüntetett meg. A határ délnyugati szögletében telepített nemesnyárasok alkotnak erdőt.

       A település a Pápa – Veszprémvarsány közötti útról letérve, illetve Zirc felől közelíthető meg. A legközelebbi vasútállomás Pápa (13 km).

 

 

   © 2009-2012 schwaben.hu