Földrajzi környezet Településtörténet Hagyományok Intézmény-rendszer Látnivalók Források Hírek  

 

Berhida

 

       Közigazgatási határa 42,73 km². Környező települések: Öskü, Pétfürdő, Ősi, Küngös, Papkeszi, Vilonya. Területén két nagytáj, a Dunántúli-középhegység és az Alföld osztozik. A határ északnyugati része a Bakonyvidék középtáj Balaton-felvidék kistájcsoport Vilonyai-hegyek kistájához tartozik. Nagyobb fele – beleértve a belterületet is – a Mezőföld középtáj Duna-Sárvíz köze kistájcsoport Sárrét kistájának része.

       Kiterjedése észak-déli irányban 8,5, kelet-nyugati irányban 9,0 km. Legmagasabb pontja aVilonyai-hegyek kistájban 187 m, a legalacsonyabb a Veszprémi-séd mentén 114 m, belterületének központja 125 m magasan fekszik.

       A Sárrét medencéje két, északnyugat-délkelet irányú vető mentén szakaszosan süllyedt. A Berhidai-medence a magasabb térszínen található, pannon agyagos felszínére a Bakony felől érkező vízfolyások által szállított törmelékkúp települt. A felszín egy része löszszerű anyagokkal fedett.

       Éghajlata mérsékelten hűvös - mérsékelten meleg, mérsékelten száraz. Éves középhőmérséklete 9,5 – 9, 7 ºC. A csapadék éves mennyisége 550-580 mm.

       Felszíni vízfolyás a Veszprémi-séd, melyet itt már Séd (Séd-patak) néven ismernek, holott a patakot, mint természetföldrajzi képződményt a Közép-Dunántúlon illetik a séd szóval. A séd Berhidától délre nagy kanyart leírva fordul ismét északi irányba, a várost annak keleti részén érinti.

       Őshonos növényzete a Sédtől nyugatra eső határrészen a vízfolyás mentén kialakult ártéri ligeterdőkből, egyéb részein tatárjuharos lösztölgyesekből állt, melyek napjainkra teljes egészében kultúrvegetációnak adták át helyüket. Nagyobb erdőket találunk a közigazgatási határ északnyugati részén. Ez a Peremartoni-erdő, elsősorban cseres tölgyes állománnyal.

       A város az M7-es autópályáról (Polgár, Balatonakarattya) és a 8-as főútról Pétfürdőnél letérve közelíthető meg. A legközelebbi vasútállomás Pétfürdő (6,5 km).

 

 

   © 2009-2012 schwaben.hu