Földrajzi környezet Településtörténet Hagyományok Intézmény-rendszer Látnivalók Források Hírek  

 

Csehbánya

 

       Területe 12,83 km². Környező települések: Németbánya, Bakonyjákó, Szengál, Városlőd, Kislőd, Farkasgyepű. A település határa az Öreg-Bakony sasbércei közé ékelődő, hét mozaikból álló Bakonyi-kismedencék kistáj délnyugati, legkisebb területű medencéjére (kb. 1 km2), s az azt körülvevő erdős – már az Öreg-Bakony kistájhoz tartozó – hegyekre terjed ki. A Veszprém–Devecseri-árok kistájba csak a községhatár legdélibb szöglete tartozik.

       Észak-déli kiterjedése 4,9, kelet-nyugati szélessége 5 km. A medence legmélyebb pontja 367 m-rel van a tengerszint felett, míg a községhatár legmagasabb pontja a településtől délkeletre magasodó Bükk-hegy, a maga 442 m-es magasságával. A községhatár legalacsonyabb pontja 325 m a Pince-kút közelében. A felszínt negyedidőszaki lösz borítja, a vízfolyásokat holocén üledékek keskeny sávja kíséri. Helyenként a felszínre bukkannak a lösz alatti oligo-miocén kavicsos összlet és egy észak-déli irányú eocén mészkő vonulat foltjai. A Csalános-hegy nyugati oldalában felső-kréta bauxitos agyag és triász fődolomit kis foltja is megfigyelhető.

       Mérsékelten hűvös, mérsékelten nedves éghajlat jellemzi. Az éves középhőmérséklet 8,5 °C, az éves csapadékmennyiség 750-800 mm.

       A terület a Torna-patak vízgyűjtőjéhez tartozik, vízfolyásai déli irányban hagyják el a medencét. A Városlőddel szomszédos határszakaszán fakadó Pince-kút vízhozama 0,3 – 15 l/perc értékek között ingadozik.

       Eredeti növényzete a szubmontán bükkös, mely ma is nagy felületet borít. E bükkösök számos atlantikus és magashegységi fajnak adnak otthont. Bakonyi viszonylatban ritka, magashegységi növénye a közönséges palástfű, a kis és a gyöngyvirágos körtike. A községhatár északnyugati része a Farkasgyepűi Kísérleti Erdő Természetvédelmi Területhez tartozik. A délies kitettségű, melegebb oldalakon cseres-kocsánytalan tölgyesek jelennek meg.

       Megközelítése a 8-as számú főútról északkeletnek induló közúton lehetséges. A település központja innen 4,7 km-re található. A legközelebbi vasúti megállóhely Városlőd (6km).

 

   © 2009-2012 schwaben.hu