Földrajzi környezet Településtörténet Hagyományok Intézmény-rendszer Látnivalók Források Hírek  

 

Döbrönte

 

       Területe 10,79 km². Környező települések: Pápa, Bakonyjákó, Ganna, Pápakovácsi. Határa két kistáj területén fekszik. Nyugati fele a Pápai-Bakonyalja kistáj, keleti – erdős – fele az Öreg-Bakony kistájba tartozik. Előbbi a Bakonyalja, utóbbi az Északi-Bakony kistájcsoport része.

       Észak-déli kiterjedése 5,5, a kelet-nyugati 4,2 km. A Bittva-patak feletti lejtőn elhelyezkedő falu központja 235 m magasan fekszik. A Szarvaskői-vár a Vár-domb 268 m magas északnyugati végén áll, a domb legmagasabb része 282 m. A Hangyálos területén található a határ legmagasabb pontja 291 m, a legalacsonyabb az északnyugati részen van, 185 m

       Felszínét nagyrészt negyedidőszaki lösz borítja. Alatta északnyugat-délkeleti irányú sávokban oligo-miocén kavics, eocén és kréta mészkő helyezkedik el, melynek rétegei helyenként a lösz alól felszínre bukkanak.

       Éghajlata mérsékelten hűvös, mérsékelten nedves. Az évi középhőmérséklet 9,5 ºC, az éves csapadékmennyiség 700-750 mm.

       Déli határát a Bittva patak, mely befogadja a Köves-patak vízét is, völgye alkotja, Határvonalának északi részén több délkelet-északnyugati irányú vízfolyás ered, melyeket – már a községhatáron kívül – a Gyulamajori-patak és a Kis-séd vesz fel.

       Klímazonális növényzete a cseres tölgyes, a terület délkeleti fele az erdősültebb.

       A zsákfalut a Pápa – Városlőd között 83-as számú útról letérve Gannán keresztül érhetjük el.

       A legközelebbi vasútállomás Pápa (15 km).

 

   © 2009-2012 schwaben.hu