Földrajzi környezet Településtörténet Hagyományok Intézmény-rendszer Látnivalók Források Hírek  

 

Farkasgyepű

 

       Területe 10,05 km². Észak-északnyugaton Bakonyjákó, keleten Németbánya és Csehbánya, délen Kislőd és Magyarpolány  községek határolják. Határa az Északi-Bakony kistájcsoport Öreg-Bakony kistájában helyezkedik el.

       Észak-déli kiterjedése 3,9, a kelet-nyugati 4,7 km. A település központja 385 m tengerszint feletti magasságban fekszik, a Tüdőszanatórium tengerszint feletti magassága 403 m. A határ legmagasabb pontja 418 m, a legalacsonyabb a Köves-patak mentén 258 m.

       Felszínét nagyrészt negyedidőszaki lösz borítja. Alatta oligo-miocén, helyenként felszínre bukkanó törmelékes összlet van. A határ északi részén, a tüdőszanatórium környékén eocén mészkő, tőle északra a Bittva-patakig kréta mészkő található.

       Éghajlata mérsékelten hűvös, mérsékelten nedves. Az éves átlaghőmérséklete 8-8,5 ºC, a csapadék éves átlaga 850 mm.

       Csapadékvizeit délen a Köves-, középső részén a Bodas-, északon a Bittva-patak vezeti le.

       Eredeti növénytakarója a szubmontán bükkös. Szántóföldi- és rétgazdálkodás a belterülettől délnyugatra figyelhető meg, ettől eltekintve a települést körben erdők övezik. Nagy összefüggő erdőterület van a községtől északra a Bittva-patak völgyéig, valamint a határ nyugati részén a Köves- és Bodas-patakok által közrefogott területen.

       A település a 8-as főútról Városlődnél leágazó, Pápára vezető 83-as út mentén fekszik. A legközelebbi vasúti megálló Városlőd (7km).

       A községtől délre található a Farkasgyepűi Kísérleti Erdő Természetvédelmi Terület, melynek fő célja a szubmontán bükkösök tanulmányozása. A Farkasgyepűi Tüdőgyógyintézet parkja helyi természeti érték.

 

 

   © 2009-2012 schwaben.hu