Földrajzi környezet Településtörténet Hagyományok Intézmény-rendszer Látnivalók Források Hírek  

 

Ganna

 

       Területe 15,47 km2. Környező községek: Pápakovácsi, Döbrönte, Bakonyjákó, Magyarpolány, Bakonypölöske, Kup. A település határának nagy része a Pápai-Bakonyalja területére esik, de délnyugati erdős fele már az Öreg-Bakony kistájba nyúlik át.

       Észak-déli kiterjedése 5,1, míg a kelet-nyugati 5,7 km. A település központi része 220 m tengerszint feletti magasságban fekszik. Határának legmagasabb pontja, a Gannai-Mánc-hegy 317 m-es csúcsa már az Öreg-Bakony területére esik. Legalacsonyabb pontja a Bittva-patak mentén található: 191 m. A településrészek (Kis- és Nagy-Ganna) a Bittva-patak két partján, arra merőlegesen helyezkednek el.

       Felszínét nagyrészt negyedidőszaki lösz borítja, mely alól kisebb-nagyobb foltokban bukkan felszínre az alatta nagy felületet borító oligo-miocén kavicsos összlet. Ez alól kivételt képez a határ délkeleti – részint az Öreg-Bakonyba – tartozó része, ahol eocén mészkövek alkotják a felszínt. Ide tartozik a Gannai-Mánc-hegy és a Kiskúti-legelő területe.

       Éghajlata mérsékelten hűvös, mérsékelten nedves típusú. Az éves középhőmérséklet 9,5 ºC, az éves csapadék mennyiség 700-720 mm.

       Határát északon a Bittva-, délen a Kőrös-patak képezi, utóbbi a szomszédos Magyarpolány határában ered. Mindkét vízfolyás a Marcal vízgyűjtőjéhez tartozik.

       Klímazonális növényzete cseres tölgyes volt.

       Megközelítése a Pápa – Városlőd közötti 83-as út leágazásából lehetséges. A legközelebbi vasútállomás Pápa (15 km)

 

   © 2009-2012 schwaben.hu