Földrajzi környezet Településtörténet Hagyományok Intézmény-rendszer Látnivalók Források Hírek  

 

Herend

 

       Területe 19,58 km². Határos települések: Szentgál, Hárskút, Márkó, Bánd. A közigazgatási határ délkeleti szögletében fekvő belterület nagy része a Déli-Bakony kistájcsoport Kabhegy–Agártető-csoport kistájba tartozik. Tőle északra az Északi-Bakony kistájcsoportba sorolt Veszprém–Devecseri-árok kistáj sávja, felette pedig az Öreg-Bakony kistáj részlete található.

       Külterületének észak-déli kiterjedése 6,6, a kelet-nyugati 5,8 km. A belterület központja 315 m tengerszint feletti magasságban fekszik. Határának legmagasabb pontja 503, a legalacsonyabb 297 m.

       Felszínét negyedidőszaki kavicsos hordalék és kisebb foltokban lösz borítja, melyek alól csak helyenként bukkannak felszínre az idősebb kőzetek. A belterületet és környékét harmadidőszaki miocén kőzetek, miocén és oligo-miocén törmelékes összlet jellemzi. A határ keleti felét már a földtörténeti középidő triász, ritkábban kréta üledékes kőzetei uralják, de kevés eocén mészkőfolt is megjelenik.

       Éghajlata mérsékelten hűvös – mérsékelten nedves típusú. Az évi átlagos középhőmérséklet 9,0 ºC, a csapadék mennyisége 700 mm körül alakul.

       Vizeit a határában eredő Veszprémi-séd vezeti le, mely itt még északnyugat-délkeleti irányban folyik.

       Területe a szubmontán bükkösök és az illír molyhos tölgyesek érintkezési vonalában fekszik, így határában mindkét erdőtípus megtalálható.

       A 8-as főközlekedési út mellett elhelyezkedő, vasútállomással rendelkező település.

 

   © 2009-2012 schwaben.hu