Földrajzi környezet Településtörténet Hagyományok Intézmény-rendszer Látnivalók Források Hírek  

 

Kislőd

 

       Területe 38,18 km². Környező települések: Farkasgyepű, Csehbánya, Városlőd, Szentgál, Ajka, Úrkút, Magyarpolány. A település határa öt kistáj területén fekszik. Belterülete a Veszprém-Devecseri-árok, északi része az Öreg-Bakony, az északnyugati a Pápai- Bakonyalja, míg déli hányada a Kab-hegy–Agártető-csoport és a Devecseri-Bakonyalja területére esik. Az első kettő kistáj az Északi-Bakony kistájcsoport része, az utolsó kettő a Déli-Bakony kistájai, míg a Pápai-Bakonyalja a Bakonyalja kistájcsoport tagja.

       Határának észak-déli kiterjedése 11,5, a kelet-nyugati 6,8 km. Belterülete 300 m-rel van a tengerszint felett. Legalacsonyabb pontja a Torna-patak mentén kereshető: 255 m, a legmagasabb Úrkút közelében van: 483 m.

       A községhatár északi részén a Köves-patak mélyen bevágódott a lösszel borított térszín alatti oligo-miocén törmelékes összletbe. Szép látványossága a mésztufaképző Csurgó-kút. Másik tájképformáló völgye a településtől délre található északnyugat-délkeleti irányú Csalános völgy, mely az Ajka, Úrkút és Szentgál közötti terület hegyei közé ékelődött be. A felszín nagy részét borító negyedkori lösz alatt nagy felületeket fed az oligo-miocén törmelékes összlet, mely a felszínen csak elszórtan jelenik meg. Változatosabb a határ délkeleti részének geológiai felépítése, ahol foltokban triász és eocén mészkövek is megfigyelhetők. A mélyben található meszes kőzetek víznyelők kialakulását indukálják, melyről a határ északi részén a Nyelő-lyuk földrajzi név is tanúskodik.

       Éghajlata mérsékelten hűvös, mérsékelten nedves. Az éves átlaghőmérséklet 9-9,5 ºC. Az éves csapadék mennyisége 750 mm.

       Határa a legészakibb részek kivételével a Torna-patak vízgyűjtőjéhez tartozik, mely vizét a Marcalba irányítja.

       Klímazonális növényzete a középhegységi bükkös volt, melyet délies kitettségben gyertyános- és cseres-tölgyes foltok váltanak fel. Bennük számos védett növény talál otthonra, köztük ritka orchideafélék is. A Csalános-völgy mélyén nem ritka a farkasölő sisakvirág. A községhatár északkeleti része a Farkasgyepűi Kísérleti Erdő Természetvédelmi Terület része, bükk faállománnyal. Fajokban gazdag állatvilágára az üde lomberdők fajai jellemzőek.

       A 8. sz. főút mentén, Városlőd és Ajkarendek között fekvő, vasútállomással és jó autóbusz közlekedéssel bíró község.

 

   © 2009-2012 schwaben.hu