Földrajzi környezet Településtörténet Hagyományok Intézmény-rendszer Látnivalók Források Hírek  

 

Kolontár

 

       Területe 21,72 km². Környező települések: Devecser, Ajka, Halimba, Szőc, Nyirád, Pusztamiske. A település belterülete községhatárának északnyugati szegletében helyezkedik el. A belterülettől keletre található határrész, a Malom-földek környéke a Veszprém-Devecseri árok kistájhoz, a Torna pataktól délre eső szakasz a Devecseri-Bakonyalja kistájhoz tartozik. Előbbi az Északi-Bakony, utóbbi a Déli-Bakony kistájcsoport része.

       Határának észak-déli kiterjedése 6,6, míg a kelet-nyugati 5,4 km. Belterülete 200 m tengerszint feletti magasságban található, a legmélyebb pontja északon 185 m, a legmagasabb délen 235 m.

       Kevéssé tagolt felszínét negyedidőszaki allúvium, valamint kavics és homok építi fel. Az alatta található miocén törmelékes összlet csak kis foltokban bukkan a felszínre. A mélyebb rétegek mészkövei között külszíni és mélyműveléssel kitermelhető bauxitlencsék vannak, melyekre jelentős bányászati tevékenység települt.

       Éghajlata mérsékelten hűvös, mérsékelten nedves, az éves középhőmérséklet 9 ºC, az éves csapadék mennyisége 700 mm.

       Vizeit északon a Torna-, nyugaton a Kígyós-patak vezeti le. Keleti határa kettészeli a Torna-patakba ömlő Padragi-víz felduzzasztásával létrehozott Lőrintei-tó medencéit, melyeket horgásztóként hasznosítanak.

       Eredeti növénytakarója cseres tölgyes volt. A határ északi részén szántóföldi gazdálkodás folyik. Erdei a déli részen és a halastó közelében találhatók. Az őshonos erdők mellett és helyén nagy tömbökben kéttűs fenyőket (erdei és feketefenyő) telepítettek.

       A település az Ajka – Devecser közötti, a 8-as főközlekedési úttal párhuzamos úton közelíthető meg. Vasúti megállóhellyel rendelkezik.

 

   © 2009-2012 schwaben.hu