Földrajzi környezet Településtörténet Hagyományok Intézmény-rendszer Látnivalók Források Hírek  

 

Lókút

 

       Területe 18,11 km². Környező települések: Pénzesgyőr, Zirc, Olaszfalu, Eplény, Veszprém, Hárskút. Közigazgatási határa nagyrészt az Északi-Bakony kistájcsoport Öreg-Bakony kistájába tartozik, csak nyugati pereme nyúlik át a Bakonyi kismedencék kistáj Hárskúti-medencéjébe.

       Határának észak-déli kiterjedése 4,4, a kelet-nyugati 6,9 km. Dimbes-dombos felszínre települt belterülete 450 m tengerszint feletti magasságban fekszik. A közigazgatási határ legmagasabb pontja a Papod-hegy csúcsa: 643 m, la egalacsonyabb a Gerence-patak egyik ágánál 399 m.

       Geológiai felépítésében a földtörténeti középidő mindhárom időszakának (triász, jura, kréta) kőzetei megjelennek. A Papod-hegy tömegét triász fődolomit alkotja, északi előterében jura, majd kréta mészkövek sávja húzódik. Oligo-miocén kavicsos összlet csak egyetlen kis foltban, kréta mészkőbe ékelődve, a belterülettől északra található. A jura és kréta tengeri üledékeket nagyrészt negyedidőszaki lösz fedi, így azok csak kisebb nagyobb foltokban vannak a felszínen.

       Éghajlata mérsékelten hűvös – mérsékelten nedves, az éves átlaghőmérséklet 8,5 ºC, a csapadék éves mennyisége 800 mm.

       Határa egyben vízválasztó is. Nyugati fele a Gerence-patak vízgyűjtőjéhez tartozik, a keleti már a Veszprémi-sédhez. Utóbbi felé folyó vízfolyása azonban a mélybe jutva a karsztvizet táplálja.

       Eredeti növénytakarója szubmontán bükkös volt. A település környékén attól délre és nyugatra szántóföldi gazdálkodás folyik, de határának peremterületei nagyrészt erdősültek.

       Zsáktelepülés, melyet két irányból lehet megközelíteni. A Zirc – Bakonybél közötti útról Aklipusztánál ágazik le az út. Déli irányból Márkó – Hárskút vonalon van közúti megközelítési lehetősége. A legközelebbi vasútállomás Zirc (10 km).

 

   © 2009-2012 schwaben.hu