Földrajzi környezet Településtörténet Hagyományok Intézmény-rendszer Látnivalók Források Hírek  

 

Márkó

 

       Területe 34,41 km². Környező települések: Hárskút, Veszprém, Bánd, Herend. Belterülete és határának nagy része az Északi-Bakony kistájcsoport Veszprém–Devecseri-árok kistájának része. Északi erdős területe zömmel az Öreg-Bakony kistájba tartozik, de kis mértékben érinti a Bakonyi-kismedencék kistáj Hárskúti medencéjét is. A közigazgatási terület déli szegélyén a Déli-Bakony kistájcsoport két tagja van jelen a Kabhegy–Agártető-csoport és a Veszprém–Nagyvázsonyi-medence, ezek azonban a határ nagyon kis részére korlátozódnak.

       Közigazgatási határának észak-déli kiterjedése 7,3, a kelet-nyugati 8,0 km. Legmagasabb pontja északon a Gyöngyös-hegy oldalában 510 m, a legalacsonyabb a Veszprémi-séd mentén 250 m, belterületének központja 283 m tengerszint feletti magasságban fekszik.

       Geológiai felépítésében a földtörténeti középidő tiász időszakának kőzetei uralkodnak, melyeket helyenként negyedidőszaki lösz vagy kavicsos üledék fed le. A Som-hegy környékén azonban a triásznál fiatalabb jura kőzetek bukkannak felszínre, míg a belterülettől délkeletre miocén és kevés eocén kőzet is megfigyelhető. A belterülettől nyugatra miocén és oligo-miocén törmelékes összlet található, mely kis foltokban a felszínre is bukkan a negyedidőszaki üledékek alól.

       Éghajlata mérsékelten hűvös, mérsékelten nedves típusú, az éves átlagos hőmérséklet 9 ºC, az éves csapadék mennyisége 700 mm.

       Fő vízgyűjtője a terület déli határán a Veszprémi-séd.

       Eredeti vegetációja illír jellegű molyhos tölgyes, s kisebb mértékben cseres tölgyes volt.

       A vasúti megállóhellyel is rendelkező település a 8-as számú főközlekedési út mellett fekszik.

 

   © 2009-2012 schwaben.hu