Földrajzi környezet Településtörténet Hagyományok Intézmény-rendszer Látnivalók Források Hírek  

 

Nagyesztergár

 

       Területe 18,29 km². Környező települések: Csesznek, Bakonyoszlop, Dudar Bakonynána, Olaszfalu, Zirc, Borzavár. Határa teljes terjedelmében az Északi-Bakony kistájcsoport Öreg-Bakony kistájában helyezkedik el.

       Határának észak-déli kiterjedése 6,1, a kelet-nyugati 7,0 km. Legmagasabb pontja a Cuha -völgy nyugati oldalában 443 m, a legalacsonyabb a a Gaja-patak kifolyásánál 335 m, míg belterületi központja 418 méterrel fekszik a tengerszint felett.

       Felszínét nagyrészt negyedidőszaki lösz borítja, amely kiterjedt szántóföldi gazdálkodást tesz lehetővé. A belterület környékén a lösz alatt oligo-miocén törmelékes összlet és kisebb foltokban eocén mészkő található, melyek helyenként elérik a felszínt is. Mindkét kőzet a földtörténeti harmadidőből származik. Ennél idősebb középidei kőzetek a határ északnyugati és délkeleti részén találhatók. Északnyugaton – a Cuha-völgy környékén – jura mészkő, míg délkeleten kréta mészkő bukkan a felszínre.

       Éghajlata mérsékelten hűvös, mérsékelten nedves. Az éves középhőmérséklet 8,5 ºC, az éves csapadék mennyisége 800 mm.

       A település a Cuha- és Gaja-patak vízválasztóján fekszik, az utóbbinak több ága is területén ered.

       Eredeti erdőtakarója cseres tölgyes volt, melyet a földművelés szorított vissza. Nagyobb erdőfoltokat két helyen, a belterülettől délkeletre, és a határ északnyugati, Cuha-völgy környéki részén találunk. A patakágakat patakmenti égeres keskeny sávja kíséri.

       A Zirc közelében található település a Zirc – Bodajk közút mentén fekszik. A legközelebbi vasútállomás Zirc (3,2 km).

 

 

   © 2009-2012 schwaben.hu