Földrajzi környezet Településtörténet Hagyományok Intézmény-rendszer Látnivalók Források Hírek  

 

Nagytevel

 

       Területe 14,41 km2. Környező települések: Adásztevel, Homokbödöge, Bakonyjákó, Pápa. Határának északnyugati fele a Bakonyalja kistájcsoport Pápai-Bakonyalja kistájába tartozik, míg nagyobb délkeleti része már az Északi-Bakony kistájcsoport Öreg-Bakony kistájához sorolandó.

       Kiterjedése kelet-nyugati és észak-déli irányban egyaránt 5,3 km. A település központja 196 m-rel van a tengerszint felett. Legmagasabb pontja az Öreg-Bakony területén található Öreg-hegy (311 m), míg a legalacsonyabb 182 méterrel van a tengerszint felett.

       Felszínét negyedidőszaki lösz és degradált kavicstakaró borítja. Alatta az északnyugati részen, ideértve a belterületet és környékét is, pliocén agyag található, míg délkeleti irányban a Csuszkáti-dűlő – Uzsal vonalától oligo-miocén törmelékes összlet van. Az Öreg-hegy vonulatának délkeleti részén kréta mészkő bukkan a felszínre, alapja a negyedidőszaki lösz alatt is megtalálható. Az oligo-miocén kavics és a pliocén agyag apró foltjai a felszínen is megjelenhetnek.

       Éghajlata mérsékelten hűvös, mérsékelten nedves típusú, az éves középhőmérséklet 9-9,5 ºC, az éves csapadék mennyisége 750 mm. Vizeit a Pápai-Bakony-ér és a Jári-patak gyűjti össze, s szállítja északnyugati irányba, hogy a Marcalba továbbítsa. A Pápai-Bakony-ér két víztározó tavat táplál, ezek együttes hossza csaknem 1,5 km, felszínük 3,5 ha.

       Eredeti növénytakarója délkeleten cseres tölgyes, északnyugaton tatárjuharos lösztölgyes volt. A domborzati viszonyoknak megfelelően északnyugaton a szántóföldi gazdálkodás, délkeleten pedig a rét-, legelő- és az erdőgazdálkodás jellemző. A tározók környékén nagyarányú kéttűs fenyőtelepítés történt.

       A község Pápától délkeletre Adásztevel és Homokbödöge között található. A legközelebbi vasútállomás Pápa (8,5 km).

 

 

   © 2009-2012 schwaben.hu