Földrajzi környezet Településtörténet Hagyományok Intézmény-rendszer Látnivalók Források Hírek  

 

Nagyvázsony

 

       Területe 76,29 km2, magába foglalja az 598 m magas Kab-hegy tömbjének legnagyobb részét. Környező települések: Úrkút, Tótvázsony, Barnag, Vöröstó, Mencshely, Óbudavár, Szentjakabfa, Pula, Öcs, Ajka. Nagykiterjedésű határán két kistájcsoport három kistája osztozik. Északi részén a Kabhegy csúcsa és északnyugati előtere a Kabhegy – Agártető-csoport része. A hegy déli lejtői és előtere a belterülettel a Veszprém – Nagyvázsonyi medencéhez tartozik. Mindkét kistáj a Déli-Bakony kistájcsoport része. Végül a belterülettől délre található részlet a Balaton-felvidék kistájcsoport Balaton-felvidék és kismedencéi kistájhoz sorolandó.

       Határának kiterjedése észak-déli irányban 13,1, a kelet-nyugati 11,9 km. Domboldalban álló belterületi központja 268 m tengerszint feletti magasságban helyezkedik el, területének legmagasabb pontja a Kabhegy csúcsa, a legalacsonyabb pedig a Vázsonyi-séd mentén található: 220 m.

       Geológiai felépítésére jellemző, hogy a helyi geomorfológiai viszonyok miatt kevésbé állékony negyedidőszaki löszborítás csak néhány helyen maradt meg. A csúcs környezetben nagy felületet borít a pliocén bazalt, de foltokban főként keleti irányban triász mészkő is megjelenik. A Kabhegy alsó harmadának hegylábi felszínén pannon édesvízi mészkő található, míg a Vázsonyi-séd északi oldalán széles sávban lejtőüledék halmozódott fel. A séd déli oldalán, ahol a belterület terül el, ismét édesvízi mészkő bukkan a felszínre.

       Éghajlata mérsékelten hűvös, mérsékelten nedves. Az éves középhőmérséklete 9,2 – 9,5 ºC, a csapadék éves mennyisége 650-700 mm.

       Vizeit a Vázsonyi-séd vezeti le, mely Vigándpetendtől északra ömlik az Eger-patakba. A Kabhegy tömbjének bazalttal borított felszínén több kis természetes tó található, bennük számos ritka és védett növénnyel.

       Természetes növénytakarója a Kabhegy csúcsi régiójában a szubmontán bükkös, alatta a hegyvidéki gyertyános tölgyes, melyet cseres tölgyesek öveznek. Utóbbi erdőtípus nagy borítással bír napjainkban is, de egy részén, az alacsonyabb hegylábi felszínen szántóföldi gazdálkodást folytatnak.

       A település a Veszprém – Tapolca közút mentén fekszik. A legközelebbi vasútállomás Veszprémben (26 km) található.

 

   © 2009-2012 schwaben.hu