Földrajzi környezet Településtörténet Hagyományok Intézmény-rendszer Látnivalók Források Hírek  

 

Pénzesgyőr

 

       Területe 17,65 km². Környező települések: Porva, Zirc, Lókút, Hárskút, Bakonybél. A belterülettől északkeletre fekvő határrész az Északi-Bakony kistájcsoport Öreg-Bakony kistájában mozaikosan szétszórt Bakonyi kismedencék kistáj Pénzesgyőri-medencéjéhez tartozik.

       Határának észak-déli kiterjedése 7,3, a kelet-nyugati 5,0 km. Legmagasabb pontja a Som-hegy csúcsi részén 633 m, a legalacsonyabb a Kerteskői-szurdok bejáratánál 328 m. A belterület központja 360 m tengerszint feletti magasságban található.

       Geológia felépítése változatos. A medencét északról lezáró Som-hegy nyugati részét triász mészkő, csúcsi régióját jura korú kőzetek, míg keleti lejtőit már kréta üledékek építik fel, melyek a községtől déli irányban is megtalálhatók. A földtörténeti középidő üledékeinél fiatalabb eocén mészkő, valamint az oligo-miocén kavics foltokban bukkan elő a medencét borító negyedidőszaki lösz alól. Az eocén mészkő vezérkövülete a Szent László pénze (Nummulites), mely az egykori tengerben élt egysejtű állat mészváza. Népies nevét kerek – pénz- formájáról kapta, s innét ered a település nevének előtagja is.

       Éghajlata mérsékelten hűvös, mérsékelten nedves típusú. Éves középhőmérséklete 8,5 ºC. A csapadék éves mennyisége 750-800 mm.

       Vizeit a területén több ágból összefolyó Gerence-patak gyűjti össze, s továbbítja a Marcal irányába. A patak által kialakított rövid szurdok (Kerteskői-szurdok vagy Szömörke-völgy) a Bakony egyik legszebb szurdokvölgye.

       Természetes növényzete a szubmontán bükkös volt. A Somhegy déli oldalán törmeléklejtő-erdőket találunk, délre néző tisztásán (Plötzl-oldal) a meredek lejtő miatt a Balaton-felvidékhez hasonló növényzet alakul ki.

       A településen a Zirc – Bakonybél – Pápa közút halad át. A legközelebbi vasútállomás Zirc (11 km).

 

   © 2009-2012 schwaben.hu