Földrajzi környezet Településtörténet Hagyományok Intézmény-rendszer Látnivalók Források Hírek  

 

Porva

 

       Területe 28,13 km². Környező települések: Bakonyszentlászló, Bakonyszentkirály, Csesznek, Borzavár, Zirc, Pénzesgyőr, Fenyőfő. Közigazgatási határának nagy része az Északi-Bakony kistájcsoport Öreg-Bakony kistájába tartozik. A településtől délre található terület azonban a Bakonyi kismedencék kistáj részét képező Porvai-medence, mely túlterjed a település közigazgatási határán. A külterület déli felébe a Pénzesgyőri-medence kis részlete nyúlik be, mely ugyancsak a Bakonyi kismedencék mozaik kistáj része. Érdekesség, hogy Fenyőfő és Bakonyszentlászló községek önkormányzatainak döntése révén e települések Győr-Sopron megyéhez kerültek, így Porva nyugati és északi határa egyben megyehatár is.

       Határa észak-déli irányban 11,3, keletről nyugatra haladva 5,0 km. Legmagasabb pontja a Kis-Somhegy csúcsa 605 m, a legalacsonyabb a Cuha-völgyben 340 m. Belterületének központja 368 m tengerszint feletti magasságban fekszik.

       Határát nagy felületen negyedidőszaki lösz borítja, mely alól csak kis foltokban bukkannak felszínre idősebb kőzetek. A lösz alá betekintve változatos geológiai kép tárul szemünk elé. A határ déli részén, Zirc magasságában kréta, ettől északra jura, majd triász kőzetek uralkodnak Mindhárom a földtörténeti középidő tengeri, mésztartalmú üledéke. Ezt követően eocén rétegsor következik, majd a belterület környezetében oligo-miocén törmelékes összlet található. Végezetül az északi részén, a Cuha-völgy környékén ismét triász rétegek jelentkeznek.

       Éghajlata mérsékelten hűvös, mérsékelten nedves, de közel áll a hűvös–nedves típushoz. Az éves középhőmérséklet 8,5 ºC, a csapadék éves mennyisége 800 mm felett van.

       Felszíni vizei északi irányban hagyják el a medencét. Érdekes hogy területén két önálló vízfolyás is a Hódos-ér nevet viseli, mely a Bakonyban egykor élt állatfaj nevét hagyományozta ránk. A délibb Hódos-ér Páliháláspusztánál ered, s a Borzavár melletti Csárda-völgyön keresztül jut a Cuha-patakba. A másik a belterület környékén fakad, mély völgyet alakít ki, s csak Vinye után (Bakonyszentlászló határában) ömlik a Cuhába.

       Eredeti növénytakarója a határ nyugati részén a szubmontán bükkös, a keleti részen a gyertyános tölgyes volt. A Porvai-medencében és a Kopasz-hegy környékén szántóföldi és rétgazdálkodás jellemző, a határ többi részén nagy összefüggő erdőtömbök találhatók.

       Zsáktelepülés, Zirc irányából Borzaváron keresztül közelíthető meg. A legközelebbi vasútállomás Zirc (10 km). Létezik egy közelebbi megálló is, Porva-Csesznek vasúti megállóhely (4 km), ez azonban csak földutakon érhető el, így a mai közlekedési viszonyok között nem használják.

 

 

   © 2009-2012 schwaben.hu