Földrajzi környezet Településtörténet Hagyományok Intézmény-rendszer Látnivalók Források Hírek  

Pula - Földrajzi környezet
Pula/Pula

      Területe 14,64 km². Környező települések: Nagyvázsony, Szentjakabfa, Vigántpetend, Kapolcs, Taliándörögd, Öcs. Területe zömmel a Déli-Bakony kistájcsoport Veszprém – Nagyvázsonyi-medence kistájába tartozik, csak déli, Szentjakabfával érintkező keskeny sávja nyúlik át a Balaton-felvidék és kismedencéi kistájba, mely utóbbi a Balaton-felvidék kistájcsoport része.

       Észak-déli kiterjedése 6,9, a kelet-nyugati 4,5 km. A Vázsonyi-séd völgyében kialakított belterület központjának tengerszint feletti magassága 215 m. Határának legmagasabb, s egyben a településhatár legészakibb pontja a Kabhegy oldalában található: 343 m. A legalacsonyabb a Kinder-tó nevű helyen (valójában nem tó, csak vizenyős völgyalji terület) van, 187 m. Határának jellemzője, hogy térszíne a belterülettől északi és déli irányban egyaránt emelkedik.

       Geológiai felépítése változatos. A negyedidőszaki lösz itt már csak kisebb foltokban lelhető fel, de a lejtőtörmelék a hegylábi felszíneken gyakori. A pannon üledékek között édesvízi mészkő, márga és bazalt található, de a Vázsonyi-sédtől délre triász dolomit is előbukkan.

       Éghajlata mérsékelten hűvös, mérsékelten száraz. Az éves középhőmérséklet 9-9,2 ºC, az éves csapadékmennyiség 650-700 mm.

       Vizeit a Vázsonyi-séd vezeti le, amely Vigándpetendtől északra ömlik az Eger-patakba. A Kabhegy és a Tálodi-erdő tömbjének bazalttal borított felszínén több kis természetes tó, vagy vizenyős lefolyástalan terület található.

       Eredeti növénytakarója a cseres tölgyes volt. Az erdő ma is nagy területeket borít a belterülettől északra és délre, szántóföldi gazdálkodás csak a Vázsonyi-séd mentén lehetséges.

       Belterületét a Veszprém – Nagyvázsony – Tapolca közút érinti. Megközelíthető Ajka irányából is. A legközelebbi vasútállomások Ajka (19 km), Tapolca (24 km) és Veszprém (26 km).

 

   © 2009-2012 schwaben.hu