Földrajzi környezet Településtörténet Hagyományok Intézmény-rendszer Látnivalók Források Hírek  

 

Szentjakabfa

 

       Területe 5,76 km². Környező települések: Pula, Nagyvázsony, Óbudavár, Balatoncsicsó, Szentantalfa, Vigántpetend. Területe teljes egészében a Balaton-felvidék kistájcsoport Balaton-felvidék és kismedencéi kistájba tartozik. Belterülete a községhatár déli végén, szőlőkkel körülvéve, a 334 m magas Mogyorós-hegy déli lejtőjén helyezkedik el.

       Határának észak-déli kiterjedése 4,4, a kelet-nyugati 2,9 km. A belterület központja 260 m tengerszint feletti magasságban található. Legmagasabb pontja az előbb említett Mogyorós-hegy (334 m), míg a legalacsonyabb a Mogyorós-hegy lábánál 223 m.

       Geológiai viszonyai övezetes elrendezésűek. A belterület és közvetlen környékén negyedidőszaki, különböző állagú lejtőüledékek és lösz található. Felette a középidőszaki triász mésztartalmú kőzetek jelentkeznek a Bánkő – Mogyorós-hegy – Dobogó hegy vonulatában. A határ északi felét pannon édesvízi mészkő és tarkagyag üledékek borítják, melybe nagy összefüggő löszfolt ékelődött be.

       Éghajlata mérsékelten hűvös, mérsékelten száraz. Az éves átlagos középhőmérséklet 9,5 – 9,7 ºC, a csapadék éves mennyisége 600-620 mm.

       Felszíni vízfolyásokban rendkívül szegény. Az egyetlen, a Mogyorós-hegy déli oldalában eredő Cserkúti-patak, mely déli irányba haladva hagyja el a település határát.

       Eredeti növényzete a cseres tölgyes erdő volt. A belterület környékén szőlőművelés, a Mogyorós-hegyen legelő- és erdőgazdálkodás folyik. Ettől északra szántóföldi gazdálkodás, távolabb az erdő- és kisebb mértékben a legelőgazdálkodás a jellemző.

       Zsáktelepülés, mely a Nagyvázsony – Zánka közötti közútról közelíthető meg. A legközelebbi vasútállomás Zánka-Köveskál (9 km).

 

 

 

   © 2009-2012 schwaben.hu