Földrajzi környezet Településtörténet Hagyományok Intézmény-rendszer Látnivalók Források Hírek  

 

Tapolca

 

       A város területe a hozzácsatolt Diszel határával együtt 63,46 km2.. Környező települések: Nyirád, Zalahaláp, Sáska, Hegyesd, Mindszentkálla, Káptalantóti, Gyulakeszi, Kisapáti, Raposka, Lesencetomaj, Uzsa, Sümeg. A Tapolcai-medence a Dunántúli-dombság nagytáj, Balaton-medence középtájának egy kistája. Határának északnyugati része a Sümeg- Tapolcai-hát, északkeleti része (Hegyesd –Várhegy, Hideg oldal) a Kab-hegy Agártető-csoport, míg a Diszeltől keletre eső határrész a Badacsony–Gulács-csoport része. Utóbbiak közül az első kettő a Déli-Bakony, az utolsó a Balaton-felvidék kistájcsoporthoz tartozik. A medencét a fenti tájak és nyugatról a Keszthelyi-hegység hegyei koszorúzzák.

       Közigazgatási határának kiterjedése észak-déli irányban 11,5, keletről nyugatnak haladva 12,7 km. Belterülete a városról elnevezett medencéből mintegy 30 m-rel kiemelkedő részen foglal helyet. Déli irányban szigetszerűen magasodik ki a Szent György-hegy bazaltkúpja, melynek északnyugati negyede tartozik a város határához. Itt található a település környékének legmagasabb pontja 374 m. (A hegyé Raposka határában van, 415 m). A legalacsonyabb (111 m) és legmagasabb pont különbsége így 263 m.

       A medencét tavi és folyóvízi üledékek borítják. Mélyebb részein a tavi, perifériális felszínein a környező vízfolyások által beszállított üledékek uralkodnak. Az alattuk található pannon üledék a Szent György-hegy palástján bukkan a felszínre. Ennél idősebb kőzetek (korai pannon – miocén, illetve harmadidőszaki mészkövek) a városhatár északi, északkeleti részén találhatók. A pannon üledékekre kiömlő azonos korú bazalt a Szent György-hegy és a Hegyesd-Várhegy felső régiójában figyelhető meg.

       Éghajlata mérsékelten meleg, mérsékelten nedves típusú. Az éves középhőmérséklet 10 ºC, a csapadék éves mennyisége 650–700 mm.

       Medence jellegéből következően gazdag vízhálózattal rendelkezik. Vízgyűjtője a Viszlói- (Kétöles-) patak és a városban eredő Tapolca-patak a Malom-tóval. Az Egervíz érinti határát, de jelentősebb vízfolyást itt nem vesz fel. A medence lecsapolását célzó csatornarendszer több tagja közvetlenül a Balatonba ömlik. Vízrajzi érdekessége a Tapolcai-tavasbarlang, melynek mérsékelten meleg vize (19 ºC) a szarmata mészkőben oldott járatokat.

       A medencealjat az ember megjelenése előtt rétlápok és láperdők mozaikja borította, a peremek a cseres tölgyes zónába tartoztak. A Szent György-hegy északi oldalát egykor gyertyános tölgyesek, csúcsi régióját molyhos tölgyes karszterdők jellemezték. Ezek egy részét a szőlőművelés szorította vissza.

       Területén védett a Tapolcai Tavasbarlang Természetvédelmi Terület, határának déli fele a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része.

       Megközelíthető közúton (Veszprém-Nagyvázsony-Tapolca útvonalon), illetve a 84-es számú közúton (Sopron – Nagycenk – Balatonederics). Vasúti csomópont, az északi Balatonpart vasútja itt ágazik el Sümeg és Keszthely irányába.

 

 

   © 2009-2012 schwaben.hu