Földrajzi környezet Településtörténet Hagyományok Intézmény-rendszer Látnivalók Források Hírek  

 

Tótvázsony - Totwaschon

 

       Területe 42,50 km². Környező települések: Szentgál, Nemesvámos, Hidegkút, Balatonszőlős, Pécsely, Barnag, Nagyvázsony, Úrkút. Nagykiterjedésű községhatárán három kistáj osztozik. Legnagyobb része a Déli-Bakony kistájcsoport Veszprém – Nagyvázsonyi-medence kistájába tartozik. Északnyugati erdős része (a Kajdászó-hegy környéke) ugyanezen kistájcsoport Kabhegy – Agár-tető-csoport kistájába, míg a belterülettől délre eső területe a Balaton-felvidék kistájcsoport, Balaton-felvidék és kismedencéi kistájba sorolandó.

       Határának észak-déli kiterjedése 9,7, a kelet-nyugati 7,2 km. Belterületi központjának tengerszint feletti magassága 320 m. Legmagasabb pontja külterületének északi határán, az Őr-szeg délkeleti lejtőjén van: 449 m, míg a legalacsonyabb 269 m-rel van a tengerszint felett.

       Vidékének legidősebb kőzettípusa a permi vörös homokkő, mely a belterülettől délre, a Koldus-telkek környékén kis foltban bukkan elő. A belterület és a tőle délre fekvő határrész alapkőzete a földtörténeti középidő triász időszakából származó meszes kőzet. Északra az emelkedő térszínen a negyedidőszaki löszből és a lejtőüledékből emelkednek ki a triász rögök (Kátyó-hegy, Kajdászó-hegy, Bogaras-hegy, Mizserge-hegy). Utóbbi déli lejtőjén két kis foltban miocén korú vörös agyag is a felszínre bukkan.

       Éghajlata mérsékelten hűvös, mérsékelten száraz. Az éves középhőmérséklet 9,3 – 9,5 ºC, éves csapadékmennyisége 650 mm.

       A medence legmélyebb pontja felé tartó vízmosásokban, medrekben csak időlegesen jelenik meg víz.

       Eredeti növényzete illír jellegű a molyhos tölgyes karszterdő volt. Erdők a határ északi és déli részén, magasabb meszes alapkőzetű felszíneken maradtak fenn, másutt szántóföldi-, rét- és legelőgazdálkodás jellemző.

       A Veszprém – Nagyvázsony – Tapolca útról leágazva közelíthető meg. A településen áthaladó út Balatonfüredre vezet. A legközelebbi vasútállomás Veszprém (15 km) és Balatonfüred (11,4 km).

 

   © 2009-2012 schwaben.hu