Földrajzi környezet Településtörténet Hagyományok Intézmény-rendszer Látnivalók Források Hírek  

 
  

Veszprémfajsz

 

       Területe 11,74 km². Környező települések: Nemesvámos, Veszprém, Felsőörs, Lovas, Paloznak, Csopak, Balatonfüred, Hidegkút. Határa a Balaton-felvidék kistájcsoport Balaton-felvidék és kismedencéi kistájba tartozik. Ez alól csak a közigazgatási határ nyugati, kis része kivétel, mely a Déli-Bakony kistájcsoport Veszprém – Nagyvázsonyi-medence kistájba nyúlik át.

       Közigazgatási területének észak-déli kiterjedése 5, a kelet-nyugati 4,2 km. A belterület tengerszint feletti magassága 335 m, a Kálvária-hegy magassága 373 m. Legkiemelkedőbb pontja a falutól nyugatra, a Király-hegy csúcsa 395 m, legalacsonyabb a település déli határán található, 284 m. Felszíne északról délre haladva enyhén lejt.

       A belterület a földtörténeti középidő középső triász időszakának meszes kőzeteire települt. Ez a kőzet van a felszínen nyugati irányban (Király-hegy ) és a Kálvária hegy délkeleti folytatásában. A határ többi részén e kőzettípust negyedidőszaki lösz borítja. A tájszerkezet, tájhasznosítás pontosan kirajzolja a két kőzet elterjedését: a löszös térszíneken szántóföldi gazdálkodást, míg a meszes, kemény, triász kőzeteken legelő- és erdőgazdálkodást folytatnak.

       Éghajlata mérsékelten hűvös, mérsékelten száraz, éves középhőmérséklete 9,5 – 9,7 ºC, az éves csapadék mennyisége 650 mm.

       Geomorfológiai viszonyainál fogva felszíni vízfolyás közigazgatási területén nem található. A Balaton felé induló völgyek déli községhatárán kívül indulnak.

       Természetes növényzete illír jellegű molyhos tölgyes karszterdő volt. Jelentős tájképi értéke a településtől délre található nagykiterjedésű legelőerdeje, amely a legeltetés felhagyása miatt napjainkra pusztulásnak indult.

       A község a Veszprém – Nagyvázsony és a Veszprém – Balatonfüred közutak által bezárt szögben helyezkedik el, mindkét útról lehajtva megközelíthető. A legközelebbi vasútállomás Veszprém (8,5 km).

 

 

   © 2009-2012 schwaben.hu