Földrajzi környezet Településtörténet Hagyományok Intézmény-rendszer Látnivalók Források Hírek  

 

 

Vöröstó

 

 

 

       Területe 6,19 km². Környező települések: Nagyvázsony, Barnag, Mecshely. Határának északi harmada a Déli-Bakony kistájcsoport, Veszprém–Nagyvázsonyi-medence kistájába, míg déli nagyobb fele – a belterülettel együtt – a Balaton-felvidék kistájcsoport Balaton-felvidék és kismedencéi kistájba tartozik.

 

       Határának észak-déli kiterjedése 3,3, a kelet-nyugati 3,2 km. A belterület tengerszint feletti magassága a templomnál 290 m, legalacsonyabb pontja északi községhatárán található 239 m, míg a legmagasabb a községhatár déli részén – az András-szék csúcsa – 383 m.

 

       Határát a belterület tengelyével párhuzamosan negyedidőszaki lösz borítja, erre merőlegesen azonban harmadidőszaki pannon üledékek alkotják a talajképző kőzetet, pl. a Mocsolyai-dűlő, Ökörréti-dűlő területén. A határ délkeleti erdős részén már középidőszaki triász rétegek vannak a felszínen.

 

       Éghajlata mérsékelten hűvös, mérsékelten száraz. Az éves középhőmérséklet 9,5-9,7 ºC, a csapadék éves mennyisége 600-650 mm.

 

       Határában a Ragonya-forrás melleti erecske északnak folyva a Vázsonyi-sédet táplálja.

 

       Klímazonális növényzete illír jellegű tölgyes volt, helyén ma nagyrészt szántóföldi gazdálkodás folyik.

 

       A település Nagyvázsonytól délkeletre egy mellékúton érhető el. A legközelebbi vasútállomások Balatonakali (14 km), Veszprém (22 km).

 

 

 

   © 2009-2012 schwaben.hu