Földrajzi környezet Településtörténet Hagyományok Intézmény-rendszer Látnivalók Források Hírek  

 

Zánka

 

       Területe 19,55 km². Környező települések: Monoszló, Tagyon, Balatonakali, Balatonszepezd, Kővágóörs, Köveskál, a Balaton túlpartján Balatonszepezd. Határának nagy része a Dunántúli-dombság nagytáj, Balaton-medence középtájának Balatoni-Riviéra kistájába tartozik. Ez alól kivétel a határ északi nyúlványának kis hányada, mely a Dunántúli-középhegység nagytáj, Bakonyvidék középtáj, Balaton-felvidék kistájcsoport, Balaton-felvidék és kismedencéi kistájához sorolandó.

 

       Határának észak-déli kiterjedése 6,1, a kelet nyugati 6,5 km. A település 150 m tengerszint feletti magasságban fekszik, határának legmagasabb pontja a Pál-hegy csúcsa 299 m, a legalacsonyabb pedig a Balaton 100 m-es szintjén található.

 

       Parti sávját különböző negyedidőszaki üledékek mozaikja építi fel (tavi-mocsári agyag, folyóvízi hordalék, lejtőüledék). Mögötte nyugaton permi vörös homokkő, keleten miocén mészkő sávja található. Ettől északra, délnyugat – északkeleti irányban húzódó triász mészkő vonulat alkotja a talajképző kőzetet.

 

       Éghajlata mérsékelten meleg – mérsékelten száraz. Az éves középhőmérséklet 10,2 – 10,5 ºC. A csapadék éves mennyisége 600-640 mm.

 

       Két vízfolyása csekély vízhozamú, nyáron gyakran kiszáradó. A Nivegy-völgyben végighaladó Cserkúti-patak a Zánkai Gyermeküdülő Centrum területén éri el a Balatont. A Monoszló határában eredő Horogi-séd a község belterületén keresztülfolyva jut a tóba.

 

       Eredeti növényzete a parti sáv keleti részén illír jellegű molyhos tölgyes, nyugat felé cseres tölgyes volt. Ennek magyarázata, hogy Zánka határában jut át a Balaton északi partjára az az illír tölgyes zóna, amely a Dunántúli-középhegység délkeleti lábainál a Budai-hegységig követhető nyomon.

 

       A település a Balaton északi partján futó, Balatonfüzfő – Balatonederics közötti összekötetést biztosító 71-es számú út mentén található. Vasútállomással bíró község.

 

   © 2009-2012 schwaben.hu