Földrajzi környezet Településtörténet Hagyományok Intézmény-rendszer Látnivalók Források Hírek  

 

Zirc

 

       Területe 37,40 km². Környező települések: Nagyesztergár, Olaszfalu, Lókút, Pénzesgyőr, Porva, Borzavár. Közigazgatási határa részben vagy egészben magába foglalja a Bakonyi kismedencék kistáj három medencéjét. A város belterülete és az attól délkeletre eső határrész a Zirci-medence területére esik. Teljes egészében ide tartozik az Akli-medence, míg a Pénzesgyőri-medence nyugati széle átnyúlik a város délkeleti határrészébe. Mindhárom kismedence az Öreg-Bakony kistájba van beágyazva.

       Közigazgatási határának észak-déli átmérője 10,4, a kelet-nyugati 7,2 km. Belterületének központja 395 m tengerszint feletti magasságban fekszik, határának legmagasabb pontja Aklipusztától délre, a Kőris-erdő nevű részen található 513 m, míg a legalacsonyabb a Cuha-völgyben 365 m.

       A medencét negyedidőszaki lösz borítja. Alatta időbeli sorrendben Kardosréttől nyugatra és északra jura, a településtől délre kréta mészkövek uralják a lösz alatti térszínt, s emelkednek ki helyenként belőle. Az eocén mészkövek ritkák, de néhány kis foltban megjelennek. A várostól északra , a völgyalj környékén oligo-miocén törmelékes összletet fedett le a lösz, mely távolabb helyenként a felszínre is jut.

       Éghajlata mérsékelten hűvös – mérsékelten nedves, de közel áll mind a nedves, mind pedig a hűvös éghajlati típushoz. Az éves középhőmérséklet 9,0 ºC, az éves csapadék mennyisége 750-800 mm.

       A Zirci-medence peremvidéke fontos vízválasztó. Itt ered a Gerence-, a Cuha- és a Galya-patak, melyek különböző irányba tartva több száz kilométeres különbséggel érik el a Dunát. A medencén és a településen a Cuha-patak folyik keresztül, amely Cuhai-Bakony-ér néven Gönyűnél ömlik a Dunába.

       Természetes növényzetét tekintve az illír jellegű tölgyesek és a szubmontán bükkösök érintkezési zónájában fekszik. A medence lösszel fedett térszínein szántóföldi gazdálkodást folytatnak. A határ északi és délnyugati részét ma is nagy erdőtömbök borítják.

       A település a Veszprémet és Győrt összekötő 82-es számú út mentén fekszik. Vasúti összeköttetését a Győr –Veszprém vasútvonal biztosítja.

 

 

   © 2009-2012 schwaben.hu