Földrajzi környezet Településtörténet Hagyományok Intézmény-rendszer Látnivalók Források Hírek  

Adásztevel 

 

 
       Pápa városától mintegy 7,7 km-re délkeletre, a Bakonyalján fekszik. A környező többi település: Nagygyimót, Homokbödöge és Nagytevel. A település közigazgatási területe 8,37 km2 kiterjedésű. Határának északnyugati részén halad át a Kisalföld és a Dunántúli-középhegység nagytájak választóvonala, amely területét két részre osztja. Északnyugati kis hányada a Marcal-medence középtáj Pápa–Devecseri-sík kistájába tartozik, míg délkeleti része – a belterületet is ideértve – a Bakonyvidék középtáj, Bakonyalja kistájcsoportjának Pápai-Bakonyalja kistájába.

       Észak-déli kiterjedése 4,7, a kelet-nyugati 4,3 km. Területének felszíne közel sík, belterületének központja 175 m magasságban fekszik, határának legalacsonyabb pontja 167 m, a legmagasabb 189 m tengerszint feletti magasságban található.

       Felszínét negyedidőszaki lösz és futóhomok borítja, a vízfolyások mentén jelenkori üledékkel. A negyedidőszaki felszín alatt pliocén agyag található.

       Éghajlata mérsékelten hűvös, mérsékelten nedves, az éves középhőmérséklet 9,5 ºC, a csapadék éves mennyisége 700 mm.

       Vizeit a Darza- és Jári-patak patak, valamint a Pápai-Bakony-ér juttatja a Marcalba. Mindhárom patak délkelet-északnyugat irányban folyik.

       Eredeti növényzete tatárjuharos lösztölgyes volt, melyet mára a mezőgazdasági hasznosítás teljesen felszámolt. Erdők csak a vízfolyásokat kísérik, a bányagödrök helyén vagy vizenyős helyeken másodlagosan kialakult erdőfoltok és ültetett nyárasok találhatók.

       A települést közúton legkönnyebben Pápa felől lehet megközelíteni. Rendszeres autóbuszjárat köti össze Pápával, Zirccel, Győrrel és a fővárossal. A legközelebbi vasútállomás (8 km) Pápán van.
 
   © 2009-2012 schwaben.hu