Földrajzi környezet Településtörténet Hagyományok Intézmény-rendszer Látnivalók Források Hírek  
Borzavár

 
Területe: 13 km2. Környező települések: Porva, Csesznek, Zirc, Nagyesztergár. A település határának közel egyharmada - a belterületet környező határrészlet - az Öreg-Bakony sasbércei közé ékelődő, hét mozaikból álló Bakonyi-kismedencék kistáj Borzavár-Porvai medencéjének része, melyet három oldalról már az Öreg-Bakony kistájhoz tartozó hegyek vesznek körül. Mindkét említett kistáj az Északi-Bakony kistájcsoportba tartozik.
 
Észak-déli kiterjedése 6,8, kelet-nyugati szélessége 4,1 km. A határ legmélyebb pontja a Csárda-völgyi-patak kilépésénél 352 m a tengerszint felett, míg a községhatár legmagasabb pontja a településtől nyugatra magasodó Halomány-tető-hegy a maga 526 m-es magasságával. Belterületi központja 410 m-rel van a tengerszint felett.
 
         Környezetét geológiai értelemben igen változatos kőzetek jellemzik. A területet vékony vastagságban a pleisztocénben képződött lösz fedi (Paksi Lösz Formáció). Porva felé (a falutól Ny-ÉNy-i irányban) a kisebb foltokban a felszínen tanulmányozható kőzetet (kavicsos üledéket) az alsó-felső oligocénban leülepedett Csatkai Kavics Formáció szolgáltatta. A falutól ÉNy-i irányban szintén nem nagy kiterjedésben eocén márga- (Padragi Márga F.) és mészkőkibukkanások (Szőci Mészkő F.) ismertek. A falu közvetlen környezetében ékszerűen bukkan a felszínre a jura korú mészkő (Kardosréti Mészkő Formáció), amit körbevesz ÉK-DNy-i irányban – a Hódos-ér völgybevágódása által feltárt – késő-triász Dachsteini Mészkő Formáció. Ezen a területen ez a legidősebb kőzet a felszínen.
 
A térség éghajlata – köszönhetően az Öreg-Bakonynak – mérsékelten hűvös-nedves, az évi középhőmérséklet 8,5–9°C, A napsütéses órák száma átlagosan 1950–2000 óra évente, jellemző széliránya ÉNy-i és É-i, a csapadék éves mennyisége általában 750-800mm.
 
A falut D-ről a Hódos-ér nevű vízfolyás környékezi mintegy 400 méteres tengerszint feletti magasságban. A patak Páliháláspusztánál ered, s a település ÉK-i oldalán húzódó Csárda-völgyön át jut (már Csárdavölgyi-patak néven) a Cuha-patakba.
 
          A Bakonyi-kismedencék kistáj részét képező település klímazonális erdőtársulása a szubmontán bükkös. A település környéki bükkösök, gyertyános-tölgyesek közé ékelt szántóföldek kiváló minőségű burgonyafajtáiról ismertek. A változatos domborzati viszonyok miatt jó minőségű nedves kaszálók, legelők és szántóföldek váltakoznak kisebb-nagyobb erdőtömbökkel. A patakvölgyek mentén az égerliget foltokban hóvirágok (Galanthus nivalis) díszlenek. A környéken fellelhető bükkösök jellemző védett növényfaja a farkasölő sisakvirág (Aconitum vulparia) és a karéjos vesepáfrány (Polystichum aculeatum).
 
          Állatvilágának érdekes színfoltja a falu D-i bejáratánál található, ma már felhagyott homokbányában időnként megtelepedő, egzotikus színezetű fészkelőmadarunk, a fokozottan védett gyurgyalag (Merops apiaster). A Csárda-völgy légterében időnként megfigyelhetjük a ritka feketególyát (Ciconia nigra) is.
         
          A település közúton Zirc irányából közelíthető meg. A legközelebbi vasútállomás is Zircen található (6 km).
 
 
   © 2009-2012 schwaben.hu