Földrajzi környezet Településtörténet Hagyományok Intézmény-rendszer Látnivalók Források Hírek  

 

Bakonykoppány

 

       Az egyutcás település területe 6,83 km2-re terjed ki. Határának nagyobb része a Bakonyalja kistájcsoport Pápai-Bakonyalja kistájába tartozik, a kisebb déli pedig már az Északi-Bakony kistájcsoport Öreg-Bakony kistájába sorolható. Észak-déli kiterjedése 4 km, míg a kelet-nyugati 4,4 km. Belterületének központja 245 m tengerszint feletti magasságban fekszik, legalacsonyabb pontja a Gerence-patak mentén 192 m, legmagasabb pontja délnyugaton található, 294 m.

       Geológiai viszonyai egyszerűek. Határát a Gerence- patak ártere kivételével negyedidőszaki kavics borítja, mely alól helyenként kis foltokban előbukkannak a kavicstakaró által fedett rétegek: a Gerence-patak és a falu között oligo-miocén törmelékes összlet, a belterülettől keletre triász márga, távolabb pliocén homok és homokkő található a negyedidőszaki takaró alatt. A határ délkeleti részén már triász fődolomit fordul elő, mely – mint említettük – kis foltokban a felszínre is bukkan.

       Éghajlata mérsékelten hűvös – mérsékelten nedves, az éves középhőmérséklet 9,5 ºC, az éves csapadék mennyisége 700 mm.

       Két kisebb vízfolyásának vizét a Gerence-patak vezeti le, mely hosszabb szakaszon a település határán fut.

       Eredeti növénytakarója cseres tölgyes volt, melyet az intenzív mezőgazdasági hasznosítás során számoltak fel. Jelentősebb erdőborítás csak délnyugaton, a Koppány-domb környékén található.

       A település alig 20 km-re fekszik Pápától, és 35 km-re a megyeszékhelytől. Közúton Veszprémből vagy Pápáról egyaránt jól megközelíthető. Északról és északkeletről Bakonyszücs, délről és délnyugatról Ugod, északnyugatról Csót határolja.

 

 

 

 

   © 2009-2012 schwaben.hu