Földrajzi környezet Településtörténet Hagyományok Intézmény-rendszer Látnivalók Források Hírek  

 

Bakonyoszlop

 

       Bakonyoszlop a Dudari-patak völgyében települt egyutcás falu, közigazgatási területe 14,20 km². Nyugatról Csesznek és Bakonyszentkirály, északkeletről Csatka, valamint Súr, délkeletről Dudar, délről Nagyesztergár határolja.Határa az Északi-Bakony kistájcsoport Öreg-Bakony kistájába tartozik.

       Észak-déli kiterjedése 6,0, a kelet-nyugati 5,9 km. Határának legmagasabb pontja a Kő-hegy 443 m, a legalacsonyabb 235 m. A belterület centruma 260 m tengerszint feletti magasságban található.

       Felszínét negyedidőszaki lösz borítja. Alatta oligo-miocén törmelékes összlet, az Ördög-árok környékén eocén mészkő és harmadidőszaki triász mészkő található, melyek kisebb nagyobb foltokban a felszínre is bukkanhatnak. A település délkeleti határán lévő Ördög-árok-szurdok kedvelt kirándulóhely.

       Éghajlata mérsékelten hűvös – mérsékelten nedves. Az éves középhőmérséklet 8,5 – 9 ºC, a csapadék éves mennyisége 750 mm.

       Határa a Cuha-patak vízgyűjtőjének része. Fő vízszállítója a délkelet-északnyugati irányú Dudari-patak (Nagy-ér).

       Eredeti növénytakarója cseres tölgyes volt. Nagyobb erdőtömböket a határ északi és délnyugati részén találunk. Előbbiek a Liba-hegy környéke löszszurdokainak telepített akácosai, míg utóbbiak az Ördög-árok és Kőhegy közötti szakasz természetes lombos erdei.

       Veszprémből a 82-es úton Zircen keresztül, Győrből szintén a 82-en Bakonyszentkirályon át, Várpalotáról Szápár és Csetény érintésével érhető el. A legközelebbi vasútállomás Zircen (18 km) van.

 

   © 2009-2012 schwaben.hu