Földrajzi környezet Településtörténet Hagyományok Intézmény-rendszer Látnivalók Források Hírek  

Bakonyoszlop - Intézmény-rendszer 

  
Községi önkormányzat
 
Bakonyoszlop az 1871-es közigazgatási rendezés után 1945-ig kisközség volt a zirci járásban, Csesznek kisközséggel együtt a bakonyszentkirályi körjegyzőséghez beosztva.
 Bakonyoszlopi olvasótábor 2004.
        1950. október 22-től 1969. június 30-ig a községben önálló tanács és hivatali szervezet működött.
        A Népköztársaság Elnöki Tanácsa 1969. július 1-i hatállyal Bakonyszentkirály székhellyel Bakonyoszlop, Bakonyszentkirály és Csesznek községek területén községi közös tanács szervezését határozta el.
Jelenleg a község életét 5 fős képviselőtestület irányítja élükön a polgármesterrel. A fiatalos lendületű csapat aktív munkája záloga a folyamatos előrehaladásnak, a falu fejlődésének.  


Német Kisebbségi Önkormányzat

A Német Kisebbségi Önkormányzat szintén 5 főből áll. Elsődleges feladata a német (sváb) hagyományok megőrzése. Terveink között szerepel egy német testvérközségi kapcsolat kialakítása. Ez jelenleg folyamatban van.
 
A német (sváb) kultúra erősítését szolgálja az Asszonykórus.
A hagyományos sváb énekek mellett modernebb stílust is felvonultatnak repertoárjukban. Rendezvények elmaradhatatlan szereplői. Az amatőr társulat örömmel tesz eleget a meghívásoknak.  

 A bakonyoszlopi kórus 30. évfordulóján 2009.


Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Jelentős szerepet tölt be a falu életében az Önkéntes Tűzoltó Egyesület működése. A megyében egyedülálló módon a lakosság több mint 10%-a tagja az egyesületnek, mely rendszeres és sikeres résztvevője a megyei szintű tűzoltó versenyeknek. 2009. évben községünk ad otthont a megyei megmérettetésnek. Bízunk a mindent elsöprő hazai sikerekben.
 

 

 

   © 2009-2012 schwaben.hu