Földrajzi környezet Településtörténet Hagyományok Intézmény-rendszer Látnivalók Források Hírek  

 

Bakonypölöske

 

       Az Északi-Bakony nyugati lábánál fekvő kistelepülés félúton található Pápa és Ajka között. A legközelebbi községek Kup, Ganna, Magyarpolány, Noszlop, Doba.

       Határa két nagytáj, a Kisalföld és a Dunántúli-középhegység találkozásánál fekszik. Nyugati fele a Marcal-medence középtáj, Pápa–Devecseri-sík kistájához, a keleti a Bakonyvidék középtáj, Bakonyalja kistájcsoport, Pápai-Bakonyalja kistájához tartozik.

       Területe 11,06 km2, észak-déli kiterjedése 4,4, a kelet-nyugati 4,3 km. A település központja 210 m magasságban található, határának legmagasabb pontja a belterülettől délkeletre, a Szilvás-dombon van 280 m-rel a tengerszint felett. Legalacsonyabb pontja nyugaton, a Hajagos-patak egy mellékága mentén mérhető, 185 m a tengerszint felett.

       Felszínét a vízfolyásokat kísérő holocén üledékek és negyedkori lösz borítja. Alóla kisebb foltokban bukkan elő az oligo-miocén kavicstakaró, nyugati felén pedig pliocén kori törmelékes összlet bújik meg a lösz alatt. Utóbbi csak két kicsiny foltban éri el a felszínt.

       A terület éghajlata mérsékelten hűvös, mérsékelten nedves, az éves középhőmérséklete 9,5 ºC. Csapadékmennyisége 650-700 mm évente.

       Vizeit északon a Kőrös-patak, délen a Hajagos-patak és mellékágai gyűjtik össze.

       Eredeti növénytakarója cseres tölgyes volt. Napjainkra már kevéssé erdősült: a patakokat kísérő égeres foltok, a Szilvás-hegy erdősülő legelője mellett csak a határ déli részében találunk kisebb, összefüggő erdőborítást.

       A település közúton Devecser (12 km) és Pápa (18 km) felől érhető el. Vasútállomás legközelebb Devecserben és Pápán található.

 

   © 2009-2012 schwaben.hu