Földrajzi környezet Településtörténet Hagyományok Intézmény-rendszer Látnivalók Források Hírek  

 

Bakonyszentiván

 

       A település közigazgatási területe 9,14 km2. Teljes egészében a Kisalföld nagytáj, Marcal-medence középtáj, Pápa–Devecseri-sík kistájához tartozó alföldi terület. Környező települések: Bakonyság, Pápateszér, Csót, Vanyola, Lovászpatona. A község Pápától 21 km-re fekszik.

       Határának észak-déli kiterjedése 3,9, a kelet-nyugati 5 km. A belterület központja 168 m tengerszint feletti magasságban fekszik. A határ legalacsonyabb pontja 158 m, a legmagasabb a belterülettől nyugatra, a Szőlőhegyen található: 209 m.

       Felszínét negyedidőszaki kavics és homok borítja, alatta pliocén agyag és középidőszaki triász dolomit rejlik.

       Mérsékelten hűvös – mérsékelten száraz típusú éghajlat jellemzi. Az évi középhőmérséklet 9,5 – 10 ºC. Az éves csapadékmennyiség 600-650 mm.

       Vizeit keleten a Szakács-ér, a határ középső részén a Csángota-ér (Kánya-ér), nyugaton a Csikvándi-Bakony-ér (Patonai-patak) vezeti le. A község keleti határában a Szakács-ér mentén több kisebb-nagyobb mesterséges halastó és horgászvíz található.

       Eredeti növényzete homoki tölgyes volt, mai erdei másodlagosak, főként akácosok, a vizenyősebb területeken nemesnyárasok.

       A Kisbért Pápával összekötő útról, Pápateszértől nyugati irányban egy km-re, szilárd burkolatú bekötőút vezet a 3 km-re fekvő községbe. Ezen továbbhaladva Lovászpatonára jutunk (6 km).

 

 

   © 2009-2012 schwaben.hu