Földrajzi környezet Településtörténet Hagyományok Intézmény-rendszer Látnivalók Források Hírek  

 

Bakonyszücs - Sitsch

 

       Területe 35,21 km2. Területén két nagytáj (Kisalföld, Dunántúli-középhegység) három kistája osztozik. Legészakibb része – a Közép-dűlő környéke – a Marcal-medence középtáj Pápa – Devecseri-sík kistájhoz sorolandó. A belterület és művelt környéke a Bakonyalja kistájcsoport Pápai-Bakonyalja kistájába tartozik. Határának legnagyobb része a 275 m-es szintvonaltól az Északi-Bakony kistájcsoportba tartozó Öreg-Bakony kistáj része.

       A határ észak-déli kiterjedése 8,7, a kelet-nyugati 9,2 km. Belterülete 235 m tengerszint feletti magasságban található. Legalacsonyabb pontja 192 m, míg a legmagasabb könnyen megadható, mivel a Bakony-hegység legmagasabb pontja is egyben: a Kőris-hegy (csúcsa 709 m magas). A határ relatív magasságkülönbsége e községnél a legnagyobb: 517 m.

       Felszínét negyedidőszaki lösz és kavics borítja, mely alól a hegyvidéken triász és jura rétegek érik el a felszínt. Jura rétegek alkotják a Kőris-hegy csúcsát. A negyedidőszaki üledékek alatt a kisalföldi, bakonyalji részen pliocén kavics, a hegyvidéken az előbb említett elrendezésben triász és jura rétegek találhatók. Barlangjai közül ismertebb az Odvaskő-barlang és az Ördög-lik.

       Éghajlata mérsékelte hűvös – mérsékelten nedves, de a hegyvidéken nedves típusú. Éves középhőmérséklete 8,5-9 ºC. Az éves csapadékmennyiség 750-800 mm.

       Az alacsony térszínek vizét a Csángota-ér vezeti le. A hegyvidéki részen jelentős vízfolyások nincsenek, mivel a repedezett középidőszaki kőzetekben a víz a mélybe jut, s nagyrészt a peremeken bukkan a felszínre.

       Eredeti növénytakarója a hegyvidéken szubmontán bükkös, az alacsonyabb részeken cseres-tölgyes. Az öreg-bakonyi részek ma nagymértékben erdősültek. Bükköseinek jellemző faja az atlantikus igényű örökzöld törpecserje, a babérboroszlán, valamint a szártalan kankalin, a tarka lednek és a lónyelvű csodabogyó. Legritkább növénye a rozsnokos árvalányhaj, mely harmadidőszaki maradványnövényünk, magyarországi, sőt közép-európai egyetlen termőhelye egy rejtett völgyoldalban található.

       Az Öreg-Bakonyba eső területének legnagyobb része a Magas-Bakonyi Tájvédelmi Körzet része.

       Zsáktelepülés, mely Zirc és Pápa felől Bakonykoppányon keresztül közelíthető meg. Legközelebbi vasútállomások: Pápa 22 km, Zirc 31 km. Környező települések: Csót, Pápateszér, Fenyőfő, Bakonybél, Ugod, Bakonykoppány.

 

   © 2009-2012 schwaben.hu