A weboldal Google Analytics webstatisztika sütiket használ. Ezáltal tudjuk felmérni, hogy mennyire népszerűek az egyes tartalmaink, és hogy honnét érkeznek a látogatóink. Ennek a használatához az Ön beleegyezése szükséges.

Schwaben • Deutsche Wurzeln im Komitat Wesprim

45 éves jubiluem

2019. június 15-én Úrkúton Nemzetiségi Napot tartottak, melynek során az Úrkúti Asszonykórus 45 éves jubileumát is megünnepelték. A kulturális műsor 16 órakor német nyelvű szentmisével kezdődött, majd zeneszó kíséretében vonultak a résztvevők a Sportcsarnokba. 17 órakor a himnuszok és Ovádi Péter képviselő Úr köszöntője után a Nemzetiségi Óvoda és Általános Iskola csoportjai fellépését láthattuk, majd az úrkúti Viva voce Kórus örvendeztette meg a közönséget dallamaival. Vendégként szerepelt a városlődi Rozmaring Táncegyüttes, majd a jubiláló Úrkúti Asszonykórus műsora következett.

 

A kórus 45 éves múltjáról:

Sárkány Pálné Kohlrusz Angéla vezetésével 1974-ben alakult meg az Úrkúti Asszonykórus azzal a céllal, hogy az ősöktől örökölt régi szép német népdalkincset, amit idős nótafáktól gyűjtöttek, nyelvjárásban megmentsék az utókornak.

Sárkány Pálné Tanárnő a dalokat többszólamúvá alakítva tanította be az Asszonykórusnak. A Tanárnő hozzáértése és igényessége párosult a gazdag hangfekvésű Asszonykórus tiszta énekével, amit színesített az úrkúti nyelvjárás. A jó együttműködésük eredménye a sok siker: a számos első helyezés, kiváló és arany minősítés, rádió és TV-felvétel, hazai és külföldi fellépések.

A minősítéseken elért legértékesebb eredményeik:

2 alkalommal „Arany páva” díjat,

1 alkalommal „Kitüntetéses arany” minősítést,

3 alkalommal „Dicséretes arany” minősítést,

7 alkalommal „Arany”  minősítést és

3 alkalommal a „zsűri különdíjá"-t nyerték el.

 

Számos alkalommal léptek fel külföldön: az ausztriai Kautschach-ban, Schiffling-ben, Klagenfurt-ban, Mooskirchen.ben, illetve a németországi Gerolsbach-ban.

Az Úrkúti Asszonykórus dalkincsét és az előadásmód színvonalát Dr. Axel Hesse német népzenekutató is nagyra értékelte, és a felvételt bemutatta a „Humboldt” Egyetemen Berlinben.

 

A jubiláló Úrkúti Asszonykórus a kezdeti években tanult énekcsokra: Es steht ein Bleamlein so ganz allein; I pin e arma Pua; Ter tas Scheiden had erfunden; Noch einmal in meinen jungen Jahren; I´ hab en Stall; I´ keh so gean spazieren.

Az Úrkúti Asszonykórus az elmúlt 45 évben nem csak szépen énekelt, de sikeres hazai és külföldi fellépéseivel településünk jó hírnevét is öregbítette.

 

45 év hosszú idő, ezalatt sok minden történhet. Az Úrkúti Asszonykórus is elvesztette néhány tagját. Kötelességük az ünnep és a jubileum kapcsán halottaikra is gondolni, akik sokáig velük együtt énekeltek.

Az egykori tagokról gyertyagyújtással és néma felállással is megemlékeztek:

+ Lipp Józsefné Kohlrusz Theresia (alapító tag)

+ Licsauer Nándorné Wolf Anna (alapító tag)

+ Kohlrusz Márton (alapító tag, harmonikán kísért: 1974-1978)

+ Bartalos Józsefné Vogl Herta,

+ Tróbert Elemér, harmonián kísért: 1978-2002

 

Az Úrkúti Német Nemzetiségi Önkormányzat büszke az Úrkúti Asszonykórus sikerekben gazdag 45 éves tevékenységére, amelyet a többszólamú dalkincs, valamint az anyanyelv és az úrkúti nyelvjárás megőrzése és megmentése érdekében végzett, hiszen nyelvet tanulni, helyes kiejtést elsajátítani, szókészletet gyarapítani énekléssel lehet legkönnyebben.

Köszönjük kimagasló teljesítményüket!

Az Úrkúti Német Nemzetiségi Önkormányzat  mindnyájuknak jó egészséget és kitartást kíván!

 

Egykori kórustagjaiknak ajándékkal is kedveskedtek - a 2017-ben kiadott úrkúti daloskönyvvel köszönték meg együttműködésüket:

Szélpál Józsefné Klein Gisela,

Karisztl Józsefné Láng Anna,

Heiter Lászlóné Wágner Gyöngyi,

Gubicza Jánosné Szélpál Gisela,

G.Kovács Károlyné Láng Valéria.

 

Az Úrkúti Asszonykórus jelenlegi tagjainak az Úrkúti Német Nemzetiségi Önkormányzat egy képeskönyvet ajándékozott az elmúlt 45 évről.

 

 

Sárkány Pálné Kohlrusz Angela, alapító kórusvezető

Hellebrandt Jánosné Tenk Maria, alapító tag

Pichler Mihályné Teiermeyer Maria, alapító tag

Pichler Andorné Kalmár Magdolna, alapító tag

Koltai Vendelné Busznyák Anna, alapító tag

Teiermeier Vendelné Pfaff Theresia ,

Noll Ottóné Pichler Kornelia,

Tenk Mártonné Hellebrandt Gisela,

Fehér Jánosné Pichler Katharina, kórusvezető,

Freund Antalné Pichler Rosalia,

Gubicza Nándorné Pék Margit,

Keller Lászlóné Láng Gyöngyi,

Springmann Ottóné Fuit Margit,

Bartos Jenőné Walcz Anna,

Kardos Antalné Teimayer Franziska,

Fülöp Zoltánné Molnár Anikó

Heilig Franz, harmonikán kísér 2004 óta

Bauernhuber Josef, harmonikán kísért (2002-2004)

 

A Nemzetiségi Nap lezárásaként 20 órától batyusbált tartottak, melyen a Takser Spatzen zenélt.

 

Szívből gratulálunk a kórusnak!