A weboldal Google Analytics webstatisztika sütiket használ. Ezáltal tudjuk felmérni, hogy mennyire népszerűek az egyes tartalmaink, és hogy honnét érkeznek a látogatóink. Ennek a használatához az Ön beleegyezése szükséges.

Schwaben • Deutsche Wurzeln im Komitat Wesprim

A Balatoncsicsói iskola 25 éves jubileuma

 Negyedszázados jubileumot ünnepelt a balatoncsicsói iskola

 

Pedagógusként és az ide járó diákok édesanyjaként is érzem, mennyire fontos, hogy a gyermekek a saját környezetükben járhattak és járhatnak iskolába, nem kell utazniuk, mindenki ismeri egymást – így érvelt az iskola mellett Németh Zsuzsa, a fenntartó és működtető Balatoncsicsói Német Nemzetiségi Önkormányzat (NNÖ) elnöke a negyedszázados jubileumot ünneplő intézményben a minap.

 

– Mertek nagyot álmodni a Nivegy-völgyi falvak elöljárói, és pénzt, munkát nem sajnálva, a szülők segítségével létrehozták az iskolát – idézte a kezdeteket Németh Zsuzsa a Nivegy-völgyi Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 25. születésnapján.

 

 

Az iskolát fenntartó és működtető NNÖ elnöke úgy fogalmazott, örül annak, hogy az iskola működik, újabb és újabb generációk lépnek be a kapuján.

 

– Nagyon jó érzés, hogy én is hozzájárultam ahhoz, hogy az öt apró falunak, Balatoncsicsónak, Óbudavárnak, Szentantalfának, Szentjakabfának, Tagyonnak saját iskolája lehet – hangsúlyozta az elnök, majd köszöntője után szép műsorral ajándékozták meg a gyerekek a jelenlévőket, amelynek szép mozzanatát adta, amikor a 25 évvel ezelőtti elsősök a mostaniakkal közösen léptek fel. Az ünnep apropóján kiállítást nyitottak a múltról, és jubileumi újságot is megjelentettek.

 

Kereszturiné Semetka Judit igazgató az intézményt érintő kérdéseinkre elmondta, 87 diák tanul az általános iskolában, ahol 13 pedagógus tanít, 140-en pedig a zeneiskolába járnak, őket hat tanár tanítja. A zenetanárok a tótvázsonyi, zánkai és révfülöpi iskolában is oktatnak. A balatoncsicsói intézményben több tanszakon van zeneoktatás, ilyen a zongora, fuvola, harmonika, furulya, magánének, gordonka.

 

 

Az igazgató úgy mondta, szép emlékeket őriz az elmúlt évekről, külön üdvözölte, a Nivegy-völgyi önkormányzatok, illetve a szülők munkáját, akik egy volt téeszépületben hozták létre az iskolát, ahol folyamatos a korszerűsítés. A mostani tanévben mentálhigiénés programot indítottak, amellyel fejlesztik a diákoknál egyebek mellett a kommunikációt, együttműködést, kreativitást, szervezést.

 

Forrás: https://www.veol.hu/kozelet/helyi-kozelet/negyedszazados-jubileumot-unnepelt-a-balatoncsicsoi-iskola-2795941/

Szerző: Kovács Erika

Fotó: Pesthy Márton / Napló