A weboldal Google Analytics webstatisztika sütiket használ. Ezáltal tudjuk felmérni, hogy mennyire népszerűek az egyes tartalmaink, és hogy honnét érkeznek a látogatóink. Ennek a használatához az Ön beleegyezése szükséges.

Schwaben • Deutsche Wurzeln im Komitat Wesprim

Német Nemzetiségi óvodák 8. Tánctalálkozója

Nemzeti identitásunkat őrzik meg

 

Zirc adott otthont a Német Nemzetiségi Óvodák 8. Tánctalálkozójának a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde szervezésében és rendezésében. Tizennégy helyről érkeztek a megyéből óvodai tánccsoportok, hogy megmutassák tudásukat.

A találkozó résztvevőit Kovács Mónika, a házigazda intézmény vezetője köszöntötte az óvoda újonnan kialakított, hamarosan hivatalosan is átadásra kerülő tornatermében. Kiemelte, hogy egy nagy hagyományokkal rendelkező programnak ad helyszínt a zirci óvoda, melyen összesen tizenhét csoport bemutatkozását kísérhetjük figyelemmel.

– Nagy örömmel fogtunk e program megszervezésébe, hiszen minden nemzetnek csak akkor van jövője, ha olyan utódokat nevel, akik megőrzik nemzeti identitásukat és édes anyanyelvüket. Különösen igaz ez a nemzetiségi hagyományok és nyelvismeret továbbadására - mondta az intézményvezető.

Beszélt arról is, hogy a rendezvény célja a német nemzetiség nyelvének, kulturális hagyományainak, szellemi és tárgyi örökségének méltó ápolása, amivel hozzájárul Magyarország kulturális sokszínűségének megtartásához. Támogatóként ebben volt segítségükre a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzat, a Veszprém Megyei Német Önkormányzat és Zirc Városi Önkormányzat. A program megvalósulását támogató szervezetek képviselőit külön köszöntötte az intézmény vezetője.

A rendezvényt Hédl József, a Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke nyitotta meg. Örömét fejezte ki, hogy Zirc adhat helyet a találkozónak, és hogy ilyen szép számú résztvevőt köszönthetnek városunkban. Emlékeztetett, hogy tavaly ünnepeltük Zirc újraalapításának 300. évfordulóját, a fellépő csoportok pedig őseink hagyományát, kultúráját, nyelvét adják elő.

A műsort Vajcsné Győri Éva német nemzetiségi óvodapedagógus – aki egyben a helyi nemzetiségi önkormányzat képviselője is – vezette két nyelven. A csoportok bátran léptek színpadra, s mutatták meg azt, amit nevelőik gondosan megtanítottak nekik. Ajkarendekről, Bakonynánáról, Bakonyjákóról, Herendről, Kislődről, Lókútról, Magyarpolányból, Márkóról, Nagyvázsonyból, Olaszfaluból, Tótvázsonyból, Úrkútról, Veszprémből és Zánkáról érkeztek tánccsoportok a Bakony fővárosába. A műsort a házigazda Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde két német nemzetiségi csoportjának fellépése zárta keretbe.

A közönség együtt élt az előadásokkal, vastapssal jutalmazták a produkciókat, s amikor a különféle sváb népviseletbe bújt táncoslábú gyermekseregek integettek, ők természetesen visszaintegettek.

Mint azt megtudtuk, a rendezés lehetőségét minden évben más óvoda kapja, amit egy vándorbot szimbolizál. Erre ráköthetik a szalagjukat a szervező intézmények. A vándorbotot az úrkúti óvodának adta tovább a zirci, s nagyon sok sikert kívántak nekik a szervezéshez.

Minden fellépő csoportot megjutalmaztak, s vendégül láttak a szervezők. Kísérőprogramként népi játszóház, kézműves foglalkozások, udvari ügyességi játékok várták a találkozó résztvevőit, s a népi élet tárgyi emlékeit bemutató kiállítást is meg lehetett tekinteni.

Forrás: zirc.hu

Cikk: Kelemen Gábor

 

További képek a galériában...